Smakelijk+met+weerstand
Blog
©

Smakelijk met weerstand

Ik wil op Varkens.nl geen oude koeien uit de sloot halen, maar de kennis en ervaringen van spek op een dier (lees het varken) zijn al wat ouder, maar daarmee niet minder interessant. In deze Blog een klassieke 'wist je dat' over spek. Het is overigens geen pleidooi voor (meer) spek, maar we zien dat die vraag er is in sommige concepten, of is toegenomen. Tevens kan de link worden gemaakt naar weerstand van een dier.

Spek is in belangrijke mate bepalend voor smaak in vlees. Termen als gemarmerd vlees zijn voor de meesten van u wel bekend. Dit is een van de redenen waarom in meerdere delen van de wereld gevraagd wordt naar voldoende spek op het dier; om smaak vast te houden.

Spek is tevens een opslagdepot binnen het dier. Zo worden meerdere stoffen -ook wel negatieve-  opgeslagen in spek. Positieve voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld meerdere vitamines. Spek zorgt onder meer daarmee voor een stuk weerstand op een dier. Dat we dieren steeds magerder zijn gaan fokken, kan daarom voor de weerstand een nadeel zijn.

Om spek op een dier te zetten heb je wel veel meer energie nodig -ruim 3,5 keer zoveel!- dan voor spieraanzet. Een reden hiervoor is dat in spier meer water wordt opgeslagen en dit kost minder energie. Spier bouwen is dus gunstig voor de voederconversie. Maar als een dier een negatieve energiebalans heeft, zoals lacterende zeugen en biggen na spenen, dan is het gunstiger om energie vrij te maken uit spek. Hierin zit namelijk veel meer energie opgeslagen en  hoef je dus minder kilo’s 'dier' af te breken.

Naast genetica, is met voer veel te sturen op zowel op meer spek, als op minder spekaanzet. Dit kan middels voorspelbaarheid vanuit modelmatige benadering en uiteraard middels samenstellingen van voer.

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders bij Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer