Flexibel+inspelen+op+bigoverleving
Achtergrond
©

Flexibel inspelen op bigoverleving

Het dilemma voor menig zeugenhouder: steeds grotere aantallen biggen per worp en te weinig functionele spenen om ze bij de eigen moeder te houden. Een optie om alle levend geboren biggen bij de zeugen van dezelfde weekgroep groot te brengen, is de innovatieve en flexibele aanpak van Schils.

De oplossing van het grote aantal levend geboren biggen per worp wordt in de praktijk vaak gezocht in het maken van pleegzeugen en/of het moederloos opfokken van biggen. Beide opties zijn volgens Paul Steeghs, biggenspecialist bij producent van jongdiervoeders Schils, vanuit verschillende oogpunten niet ideaal. “Met de Pigipro Automatic Liquid Flexible Feeder aanpak bepaalt de zeugenhouder zelf hoe hij het beste in kan spelen op de wisselende omstandigheden in zijn kraamafdelingen.”

Deze aanpak van Schils is een combinatie van melk bijvoeren met de Pigipro ALFF en het samenstellen van grote tomen. Boventallige biggen worden na de biestfase over twee zeugen verdeeld tot maximaal 22 biggen per toom. Per twee tomen wordt dan één apparaat geïnstalleerd. Steeghs: “Het verstrekken van melk bij biggen is niet nieuw, maar het automatisch 24 keer per dag kunnen bijvoeren wel. Een gedoseerde opname van de smakelijke en zeer goed verteerbare Pigipro 1 Milk Care zorgt voor een perfecte start.”

Natuurgetrouw


De portiegrootte is eenvoudig op te voeren met de leeftijd van de biggen. Wel moeten de kommen  na elke voerbeurt snel leeg en schoon zijn. “Het is een natuurgetrouw systeem: het bootst het zoogpatroon van de zeug na.” Vanaf dag 8 wordt naast de biggenmelk de prestarter Pigipro 2 Milk Wean bijgevoerd in de droogvoerbakjes. Tenslotte dient de varkenshouder de zwaarste biggen van een Pigipro ALFF-toom op drie weken leeftijd te spenen zodat 14 biggen de laatste zoogweek bij de zeug blijven. Steeghs: “Het levert iets lagere kosten op in vergelijking met het maken van pleegzeugen, maar bovenal is de bigkwaliteit en de uniformiteit van het koppel beter: er is minder ondereind.’’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer