Streptokokkenproblematiek+onder+de+loep
Nieuws
©

Streptokokkenproblematiek onder de loep

Het terugdringen van de streptokokkenproblematiek bij biggen krijgt de komende drie jaar extra aandacht. ForFarmers, Trouw Nutrition en Boehringer Ingelheim bundelen hun krachten in een driejarig onderzoeksproject van Wageningen University & Research (WUR). De invloed van de zeug, voeding en vaccinatie tegen PRRS wordt in beeld gebracht.

Streptokokken vormen een groot probleem in de varkenshouderij. Deze bacteriële aandoening veroorzaakt veel uitval onder biggen. Omdat er geen geregistreerd vaccin beschikbaar is op de Nederlandse markt, rest de dierenarts niets anders dan antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden. Wel worden in de praktijk bedrijfsspecifieke vaccins tegen streptokokken (autovaccins) gemaakt en toegepast bij bedrijven met zeugen.
Met dit onderzoeksproject willen de deelnemende partijen meer kennis vergaren over de ontwikkeling van specifieke immuniteit van biggen tegen de bacterie en hoe de big zich (beter) tegen de bacterie kan beschermen zonder inzet van antibiotica. Het project valt onder de vlag van het 1Health4Food-consortium, een ambitieus publiek-privaat onderzoeksprogramma op het gebied van dier- en volksgezondheid. Wageningen Bioveterinary Research in Lelystad, voert het onderzoek uit en levert expertise.

Rol van de zeug


Het onderzoek richt zich in de eerste plaats op de rol van de zeug bij de ontwikkeling van maternale immuniteit en de bescherming van biggen. Wat geeft de zeug via de biest aan de biggen mee: hoe lang werkt die bescherming en hoe is dat via de zeugen- dan wel de biggenvoeding positief te beïnvloeden? Dit is vooral het terrein van ForFarmers en Trouw. “We willen allereerst achterhalen op welk moment de afweerstoffen - die de big via de biest heeft gekregen - uitgewerkt zijn. Vervolgens is de vraag, hoe we vanaf dat moment via de melk dan wel via de biggenvoeding de big bescherming kunnen bieden tegen streptokokken”, legt Jan Fledderus uit, Innovation Manager Piglets bij ForFarmers. “Het onderzoek is dus van grote betekenis voor zowel onze zeugen- als onze biggenvoeders.”

Relatie met PRRS


Boehringer Ingelheim onderzoekt het effect van vaccinatie tegen een virale infectie (PRRSV) op het optreden van streptokokkeninfecties. Het is bekend dat een PRRS-infectie de afweer van biggen verandert. Hierdoor lijken biggen gevoeliger te worden voor streptokokkeninfecties. De exacte invloed van vaccinatie tegen PRRS-infecties op de immuniteit tegen streptokokkeninfecties, is echter nog onbekend.

De drie partners uit het bedrijfsleven dragen hun specifieke kennis bij en testen de resultaten voor toepassing in de praktijk. Het onderzoek start met een eerste inventarisatie op praktijkbedrijven naar de invloed van de biestopname van individuele biggen en onderzoek van bloedmonsters op antistoffen tegen streptokokken. Voor dit laatste wordt een speciale test ontwikkeld. De uitkomsten van dit eerste traject vormen de basis voor het vervolgtraject waarin de rol van voeding en vaccinatie verder wordt onderzocht.

Het onderzoeksproject wordt vanuit het overheidsprogramma ‘Top-sector Agri & Food’ gesubsidieerd tot 2022.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer