Faalkosten+verlagen+met+varkens+loeren
Achtergrond
©

Faalkosten verlagen met varkens loeren

“Als je zorgt dat varkens op je bedrijf goed in hun vel zitten en normaal gedrag kunnen vertonen, dan zullen de faalkosten het laagst zijn. Trainen in het kijken naar varkens helpt.” Dat zegt John van der Wielen die naast varkensarts bij de Varkenspraktijk ook werkzaam is als adviseur bij Varkens & Gezondheid.

Voor Varkens.nl geeft hij trainingen mens-dier interactie: een vereiste om als varkensbedrijf te voldoen aan de voorwaarden binnen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. “Varkenshouders en medewerkers bewust maken van zaken waar ze dagelijks mee bezig zijn. Ze prikkelen om meer tijd te steken in het goed observeren van de dieren, zodat ze sneller en beter in kunnen spelen op mogelijke problemen.”

Normaal gedrag?


Tijdens de trainingen zet hij deelnemers aan tot nadenken over iets wat beter of anders kan. “Tijd om diersignalen op te pikken is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Bovendien weet menig varkenshouder of medewerker niet meer wat normaal diergedrag is”, beweert Van der Wielen. “Daarom moet je eerst weten wat normaal is, voordat je kunt beoordelen of iets afwijkend gedrag is. Als ik vraag een ideale zoogbeurt te omschrijven, dan blijken niet veel mensen dat te kunnen. Je moet als het ware een filmpje met de juiste beelden en geluiden in je hoofd hebben om opgepikte signalen van je varkens goed te kunnen plaatsen. Afwijkingen opmerken zijn kansen om de productieprocessen op je varkensbedrijf te verbeteren.”

Feiten zie je


De basisgedachte is dat varkens signalen laten zien als er iets niet op orde is. Neem de tijd om over het hek te hangen en geef je ogen goed de kost, tipt Van der Wielen. “Merk je op dat de melkgift bij te veel zeugen niet goed is of het werpproces vaak te lang te duurt, dan kun je ingrijpen op basis van feiten. Maak foto’s of filmpjes en benut die beelden bij het overleg met je adviseurs om te komen tot een structurele verbetering. Maar ga vooral niet een probleem oplossen door nieuwe problemen te creëren door bijvoorbeeld te slepen met biggen.”

Leer goed kijken en afwijkingen eerder zien: volg de training mens-dierinteractie.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer