Sleutel+ligt+in+de+aanpak+van+het+totaal
Blog
©

Sleutel ligt in de aanpak van het totaal

Wij steken veel energie in de optimale voeding van vleesvarkens. Hoe bereik je extreme groeiresultaten bij vleesvarkens? Er zijn twee belangrijke oorzaken om bij vleesvarkens extreme groei te kunnen realiseren: 1) de gezondheidsstatus van de opgelegde big en 2) de bijpassende voeding.

Een betere gezondheidsstatus begint vanuit de opgelegde big. Het is makkelijk om dit compleet op het bordje van de vermeerderaar te leggen. Een belangrijke vraag is: wat kun je als vleesvarkenshouder, als jouw opgelegde big jouw uitgangssituatie is?

Onlangs hebben we de eerste HyCare vleesvarkensstal in Limburg geopend. HyCare is door een commerciële partij in de markt gezet. Is dat erg? Nee, zeker niet. Het heeft geleid tot een manier van werken die bijdraagt aan de bewustwording van managementverbeteringen. Lossen deze dan alles op? Nee. Het gaat om het totaal. De tweede oorzaak voor een extreme groei is namelijk de voeropname. Genetica in combinatie met een hoge gezondheid leidt tot een hoge voeropname. Dit vraagt om een voedingsaanpak. Hoe houd ik darmen gezond als het varken zijn best doet om een voeropname te realiseren voor maximale prestatie? Als je een groei nastreeft van 920 gram en het varken in de stal een gemiddelde voeropname heeft van 2,25 kilo per dag. Wat voor conversie moet hij dan in zijn darmen realiseren?

Als je aan de slag gaat met hygiëne en voeding, maak je hier een sport van. Zorg voor borging in je systeem, want we vallen snel terug in ons oude gedrag.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer