Werk+aan+de+mestwinkel
Nieuws
©

Werk aan de mestwinkel

Na de artikelen in de NRC over mestfraude in Zuidoost Nederland medio november hebben sectorpartijen hard gewerkt aan het opstellen van een plan van aanpak. LNV-minister Carola Schouten gaf de sector daartoe opdracht: zij wil dat mestfraude structureel wordt uitgebannen.

Cumela heeft in die periode van een maand samen met LTO Nederland, TLN (transportsector), de POV en Rabobank een concept plan van aanpak opgesteld zoals de sector dat voor ogen heeft. “Dat plan ligt inmiddels bij het ministerie en zal vandaag op ambtelijk niveau worden besproken”, geeft Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie van branchevereniging Cumela Nederland aan. “Naar verwachting heeft de minister na het weekend ons definitieve plan van aanpak mestfraude.”

Over de inhoud van de voorgestelde aanpak wil Verkerk niet al te veel kwijt. Een echt sturend certificatiesysteem en de Mestscan zullen er waarschijnlijk wel in opgenomen worden. De mestscan is een interne audit door bedrijfskundigen van Cumela Advies waarmee de mestadministratie en de werkprocedures van leden-mestvervoerders gecontroleerd worden op fouten. Verkerk: “We zullen met zijn allen 1 tot 2 jaar hard moeten werken om alle zaken te implementeren. Dan moet het probleem van mestfraude opgelost zijn. Ik loop al best lang mee in de mestwereld en fraude met mest is altijd een thema geweest. Daar moeten we écht vanaf.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer