Krachtig+of+verkrampt
Blog
©

Krachtig of verkrampt

Onlangs bezocht ik de eerste editie van het Nationaal Economisch Landbouwcongres met aansprekende sprekers. Het betoog van Ruud Huirne, directeur Food&Agri bij Rabobank Nederland was voor mij het hoogtepunt. Zijn boodschap was duidelijk: ondernemen doe je uit kracht of kramp en als Rabobank Nederland kiezen we voor de mensen die het uit kracht doen. Deze ondernemers doen het met trots en hebben een gouden toekomst. Want de komende jaren is er veel duurzaam geproduceerd en gezond voedsel nodig om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.

Krachtige ondernemers hebben weerbare en veerkrachtige bedrijven en houden rekening met hun leefomgeving. Ze zien uitdagingen, zoeken naar kansen, proberen de premie uit de markt te halen,  kiezen soms voor een niche of concept, zijn vooruitkijkend, zijn geestdriftig, kennen innovaties en passen ze selectief toe. Ze letten op de markt, zijn net wat eerder van dingen op de hoogte, hebben in Nederland  te maken met korte afstanden en hebben aansluiting met welvarende markten: het zijn de winnaars van morgen.

Zo, dat is stof om over na te denken. Wie dacht dat de bank alleen naar de cijfers kijkt, heeft het helemaal mis. Even naar mijn eigen bedrijf kijkend: wat zijn wij allemaal aan het doen? Het is nu begin december en we kunnen er wel vanuit gaan dat het een goed varkensjaar is geweest.  We hebben offertes liggen voor zonnepanelen om onszelf van duurzame stroom te voorzien. We produceren volgens de regels van het Beter Leven-keurmerk. Alle mest die niet op eigen land kan, gaat naar de verwerking. Ook kijk ik uit naar de informatieavond voor de buurt om onze ontwikkelplannen uit de doeken te doen: we willen een nieuwe stal bouwen en stallen aanpassen die nog niet op de luchtwasser zijn aangesloten. Ik zou tegen Ruud Huirne willen zeggen: kom ons bedrijf bezoeken dan mag je zelf oordelen bij welke categorie ondernemers wij horen.

Frank van den Berg
Varkenshouder in Neerloon

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer