Toekomststal+voor+alle+varkens
Nieuws
©

Toekomststal voor alle varkens

De stal van de toekomst waarbij de emissie bij de bron wordt aangepakt, komt in zicht voor alle categorieën varkens, ook in bestaande stallen. Met hulp van de provincie Noord-Brabant gaat De Hoeve Innovatie hiertoe op korte termijn stallen ombouwen. Daardoor kunnen er voldoende metingen worden verricht om een erkenning te krijgen.

Op basis van de ervaringen in de demonstratiestal in Valkenswaard gaat De Hoeve voortburduren en fine-tunen. “Het is nu belangrijk dat we ook een emissie-arm systeem krijgen dat je kunt toepassen in bestaande stallen”, zegt Hans Verhoeven. “Sommige systemen in de stal reduceren de ammoniakemissie al, maar nog niet ver genoeg. We gaan nu kijken hoe we dat kunnen verbeteren.”

De test gaat lopen in kraamstallen, stallen voor guste en dragende zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens. Daardoor moeten er emissie-arme systemen komen voor alle categorieën varkens. Om een erkenning te krijgen is onderzoek nodig op meerdere bedrijven. Naast het bedrijf van Verhoeven in Valkenswaard worden er stallen omgebouwd in Veghel (vermeerderaar) Volkel (gesloten bedrijf) Vinkel (biggen en vleesvarkens). Alle bedrijven draaien mee in de Keten Duurzaam Varkensvlees.

De verwachting is dat de eerste resultaten in de eerste helft van 2019 beschikbaar komen en dat de systemen uiterlijk eind 2019 een emissiefactor krijgen in de Regeling ammoniak en veehouderij. Dan kunnen ander veehouders het systeem gaan toepassen. De testbedrijven zullen dan hun eigen locaties ook gaan aanpassen.

De provincie Brabant ondersteunt het  project met 2,6 miljoen euro subsidie. Dat is een derde van de totale kosten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer