Hoopvol
Blog
©

Hoopvol

10 oktober. ‘De dag van de Duurzaamheid’. Natuur en Milieu Overijssel riep op die dag een voorleesactie in het leven. Pabo-studenten hadden verhalen geschreven die waren gebundeld. En wie op een school wilde voorlezen uit dat boek kon zich melden. Dit klonk mij als een héél erg groen boek in de oren. Met de wetenschap dat ook varkens duurzaam geproduceerd worden in Nederland en ik tijd kon vrijmaken, heb ik mij als ‘voedselproducent’ aangemeld. Blijkbaar kwam ik door hun screening en mocht ik voorlezen op een basisschool in de buurt.

Nadat ik het boek doorgebladerd had, viel mij al snel op dat ik geen varken kon vinden. NZO en Kipster hebben bijgedragen aan de sponsoring, net als Boerderijeducatie en natuurlijk vele natuur- en milieugroeperingen.

In het boek zaten echt wel goede verhalen. Wees duurzaam door minder voedsel te verspillen; hoe kunnen we minder voedsel verspillen en wat is gezond eten. Ik zou wel een paar van die Pabo-studenten in willen zetten voor een mooi boek over varkens. Ik weet zeker dat we mooie verhalen krijgen! En dat zo meer kennis bij de burger komt.

Maar ik moest natuurlijk wel een brug naar de varkens slaan. De POV stelde mooi promotiemateriaal beschikbaar en we kregen heerlijke hapjes van TiebenVlees BV - grossier van Ketenduurzaamvarkensvlees. Maar ik heb ook een moestuin. Ideaal om met kinderen te praten over wat wortelen en rode bieten zijn. Maar ook hoe alles groeit en bloeit en wat we wel eten en wat niet. Maar ook het verschil. Hoe kan de ene wortel een mooi exemplaar zijn en de andere uitgroeien tot een kleintje. Een leerling wist hier haarfijn het antwoord op: ‘je moet er wel MEST op brengen.’ O, ja zei ik: wat voor mest dan? Nou mest van koeien, varkens of kippen. Deze poepen en als je die op de grond brengt, kunnen de planten groeien.

Kijk dacht ik: er is hoop. Gelukkig zijn er kinderen die weten dat een plant goede voeding nodig heeft, gewoon dierlijke mest dus. Dat is nodig om goede en voldoende ontwikkelde planten te krijgen die wij als voedsel opeten waardoor wij gezond kunnen leven. We hebben elkaar dus nodig en gelukkig zijn er nog kinderen die dat weten. Vraag mij alleen wel af of vegetariërs zich hier wel bewust van zijn.: alleen kunstmest gebruiken om planten te laten groeien, lijkt mij totaal niet duurzaam.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer