Afschaffen+POR%2Dregeling+dreun+voor+voorlopers
Nieuws
©

Afschaffen POR-regeling dreun voor voorlopers

Het ministerie van EZ heeft definitief besloten de POR-regeling per 1 januari 2018 af te schaffen. De POV, LTO-NOP en NVP zijn flink teleurgesteld en treffen meteen voorbereidingen om dit besluit via de rechter aan te vechten. Het afschaffen van deze regeling treft juist de varkens- en pluimveehouders die zwaar hebben geïnvesteerd in duurzame stallen en mestverwerking.

“In combinatie met het behoud van de varkens- en pluimveerechten, is het niet verlengen van de POR-regeling voor ons absoluut onacceptabel”, zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen ook namens LTO-NOP en NVP.

De Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet is in januari 2015 voor het laatst opengesteld voor varkens en pluimvee. De regeling biedt ruimte voor 121.622 varkenseenheden en 1.200.000 pluimveerechten. Dit houdt in dat zonder dierrechten mocht worden uitgebreid, mits de mest honderd procent wordt verwerkt en buiten Nederland wordt afgezet.

Het afschaffen van de POR-regeling betekent een heel zware economische strop voor de varkens- en pluimveesector. “Dit leidt tot een prijsopdrijvend effect op de rechtenmarkt. Voor deze groep individuele ondernemers betekent dit een kostenpost van enkele tonnen per bedrijf en het kost de sector miljoenen”, aldus de belangenorganisaties. “Geld dat niet kan worden geïnvesteerd in verdere ontwikkeling en verduurzaming.”

Het is volgens de belangenorganisaties opmerkelijk dat in de nadagen van dit kabinet op de valreep een besluit wordt genomen over een controversieel onderwerp, temeer er plannen klaarliggen van de sectoren voor verdere verduurzaming en vitalisering. POV, LTO-NOP en NVP roepen de nieuwe bewindspersoon dan ook dringend op om dit besluit te heroverwegen en met de sector hierover in gesprek te treden. “Duurzaamheid moet worden beloond, in plaats van te worden afgestraft”, menen POV, LTO-NOP en NVP.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer