U+en+uw+omgeving
Blog
©

U en uw omgeving

Buiten is het grijs en in Ede regent het pijpenstelen. Volgens Weerplaza is het droog tussen 8:00 en 12:00 uur. Wij als echte wielrenners geloven dat. En jawel om 8:00 uur spring ik op de racefiets voor het afsluitrondje van ons clubje. Want de gravelbike en de MTB staan al klaar!

Na 4 uur in de regen gefietst te hebben, kom ik weer thuis. Door en door nat en ijskoud. Tijdens deze tocht die via Arnhem, Posbank, Dieren, Loenen, Hoenderloo terug naar Ede liep, moest ik denken aan de grote E in de formule P=G+E uit de fokkerij. Hierin staat de E voor omgeving. Wat een schril contrast is het landschap tijdens deze fietstocht met die voorgaande afgelopen zomer. En dat alleen door het weer. G staat overigens voor de genetische aanleg en samen met de omgevingsinvloed levert dat het fenotype (P) op. Ofwel: het resultaat.

Contrast staat in de Van Dale omschreven als 'tegenstelling'. Verschil in contrast is er ook, schrille contrasten roepen negatieve gevoelens op. En inderdaad een droge dag met een mooie septemberzon is een grote tegenstelling tot de grijze en natte omgeving tijdens hetzelfde rondje in de herfstregen.

De omgeving zorgt dus voor contrasten die invloed hebben op het resultaat. De omgeving is dus een zeer belangrijke factor voor het succes van uw bedrijf. Dieren, personeel, adviseurs en uzelf. Het kunnen die contrasten zijn die u maken of breken.

Een lange moeizame strijd om een vergunning te krijgen kan u en de uwen zo beschadigen, dat de focus naar het bedrijf minder wordt. Adviseurs die u dan wijzen op de mindere focus kunt wel 'schieten', ondanks dat ze gelijk hebben. Personeel kan onder uw mindere humeur dusdanig worden gedemotiveerd, dat ook zij de moed laten zakken. Zelfs de omgang met dieren kan er onder lijden.

Is het dan fout om op uw omgeving te reageren? Nee, in mijn optiek niet, maar wel binnen grenzen. Emoties tonen mag, personen onredelijk behandelen is niet goed.

Eigenlijk komt het erop neer dat wij notie moeten nemen of er van bewust dienen te zijn, welke invloed de omgeving op ons heeft. Hoeveel invloed heeft uw omgeving op u?  Kortom: houdt uw omgeving en eigen persoon eens tegen het licht en merk welk contrast er ontstaat. Valt er wat (in) te kleuren door u, of wordt u juist gekleurd.
Ik ga mijn fiets maar eens poetsen; misschien wordt het dan minder grijs, vies en nat.

Chris Opschoor
Adviseur keten/voeding Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer