Veilig+vlees+moet
Nieuws
©

Veilig vlees moet

Voedselveiligheid is het allerbelangrijkste aandachtspunt bij de productie van varkensvlees. Een veiligheidsprobleem zal grote consequenties hebben, benadrukten de inleiders tijdens de Ondernemersdag varkenshouderij van AgruniekRijnvallei.

Nederland is voor een goede prijs van de vleesvarkens mede afhankelijk van de export buiten Europa, zegt Allard Bakker projectmanager Good Farming Balance. “Die export is noodzakelijk om te komen tot een goede vierkantsverwaarding van alle delen.”

Bij de export speelt voedselveiligheid een heel belangrijke rol. Dat gaat ver. Bakker: “Als we bijvoorbeeld hammen naar Italië leveren die vervolgens naar de Verenigde Staten gaan, dan moeten wij daar een VS-certificaat voor hebben. In de EU hebben alleen Vion en Danish Crown zo’n certificaat.”

Aan de fipronil-affaire is goed te zien dat de voedselveiligheid echt op plek één staat bij de consument, vult Johan Schuttert, commercieel manager van AgruniekRijnvallei aan. “Bij varkensvlees zullen de gevolgen van zo’n affaire nog groter zijn, omdat we niet alleen binnen Europa exporteren, maar over de hele wereld.”

Schuttert is dan ook blij met de controles die SecureFeed uitvoert voor de aangesloten voerleveranciers. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld al 183 keer gemonitord op fipronil. Voor ons Zuiver Voer testen we alle grondstoffen en eindproducten standaard op iedere stof die een risico kan geven voor de voedselveiligheid.”

Bij de eisen aan voedselveiligheid zullen merken een belangrijke rol gaan spelen. McDonalds stelt nu al bovenwettelijke eisen aan hun toeleveranciers. Schuttert: “De verwachting is dat ze binnenkort antibiotica vrij vlees gaan eisen. Want ze zijn als de dood voor overdracht van resistentie.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer