Salmonella%2Dinfecties+blijven+dalen
Nieuws
©

Salmonella-infecties blijven dalen

Het aantal Salmonella-infecties bij de mens blijft dalen. De verbeteringen in de hygiëne op de landbouwbedrijven en in de vleesketen hebben effect, blijkt uit een zojuist verschenen RIVM-rapport. Binnen Europa is Nederland een van landen met het laagste aantal gevallen van Salmonella.

Sinds begin deze eeuw is het aantal gevallen van Salmonella meer dan gehalveerd. Dat komt door de bestrijdingsprogramma’s van Salmonella en omdat bijvoorbeeld eieren van bedrijven die met Salmonella zijn besmet niet rechtstreeks voor consumptie mogen worden aangeboden. Eieren zijn hierdoor niet meer de grootste besmettingsbron van Salmonella. Ze komen nu op de tweede plaats met 18 procent.

Varkensvlees is de grootste veroorzaker van een Salmonella-infectie met 38 procent. Wel vertoont het aantal besmettingen door varkensvlees al jaren een dalende trend. De besmetting van varkensvlees was in 2016 gedaald tot 0,4 procent. De jaren daarvoor lag de besmetting altijd tussen de 1 en 4 procent.

Kippenvlees veroorzaakt 13 procent van de Salmonella-besmettingen, rundvlees 4 procent. Minimaal 11 procent van de besmettingen wordt in het buitenland opgelopen. Het aantal Salmonella-infecties door contact met reptielen is opgelopen naar 7 procent.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer