Bedrijfssteun+Polen+uitzonderlijk
Nieuws
©

Bedrijfssteun Polen uitzonderlijk

De EU heeft Polen bij hoge uitzondering toestemming gegeven om maximaal 9,3 miljoen euro aan bedrijfssteun uit te betalen aan gedupeerde 'kleine' varkenshouders. Polen kampt al sinds de eerste maanden van 2014 met uitbraken van Afrikaanse varkenspest (AVP). Voor de bestrijding van AVP is Europese veterinaire wetgeving van toepassing, maar dat levert nog steeds niet het gewenste effect op.

Om de verspreiding van het AVP-virus te beteugelen heeft Polen zelf ook een aantal extra maatregelen in besmettingsgebieden getroffen. Een voorbeeld daarvan is een tijdelijk verbod op het houden van varkens op bedrijven met minder dan 50 dieren die niet aan de strengere veterinaire eisen vanuit de EU kunnen voldoen. Die verplichting heeft de Poolse overheid doorgevoerd omdat de meeste uitbraken plaatsvinden op bedrijfjes met minder dan 50 varkens. In de AVP-risicogebieden houdt ongeveer 90 procent van de varkensbedrijven minder dan 50 dieren.

In overeenstemming met artikel 221 van de marktordening (1308/2013) mag Polen de bedrijven, die verplicht zijn om tijdelijk geen varkens te houden, compenseren. De EU stelt aan deze bedrijfssteun uiteraard wel bepaalde voorwaarden. De steun bedraagt maximaal 33 euro per big. Een big mag dan maximaal 20 kilo wegen. Voor oudere varkens mag maximaal 52 euro per stuk worden uitgekeerd aan de getroffen boeren. In totaal mag Polen maximaal voor 10.000 biggen en 171.654 varkens steun uitbetalen, meldt RVO in de maandmail van augustus.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer