Geen+zekerheid+over+bron+hepatitis+E
Nieuws
©

Geen zekerheid over bron hepatitis E

Het is niet met zekerheid te zeggen dat vleesproducten in Engeland besmet zijn met Hepatitis E door vlees of bijproducten vanuit Nederland of Duitsland. Dat zegt Wim van der Poel, professor en onderzoeker van Wageningen Bioveterinary Research naar aanleiding van de berichtgeving hierover vanuit Engeland.

De onderzoekers van Public Health England (PHE) stellen dat het Hepatitis E virustype dat ze hebben gevonden in worst en ham niet in Engeland voorkomt maar wel op het Europese vasteland. Van der Poel bestrijdt dit. “Beide genoemde 'subtypen’ van het Hepatitis E-virus (HEV) komen in alle varkensvlees producerende landen voor, ook in Engeland. Al komt het type dat is gevonden misschien wel wat minder vaak voor in Engeland dan op het vasteland.”

Of het virus vanuit onverhitte bijproducten van varkensbloed of ander weefsel komt, is ook niet zomaar met zekerheid vast te stellen. “Het kan wel”, zegt Van de Poel, “Maar als de producten zijn gemaakt van vers varkensvlees dat niet is verhit kan de besmetting ook van het vlees komen.”

Daarnaast blijft het een punt dat er wel deeltjes van virus (erfelijk materiaal via een PCR-test) zijn aangetoond in het Engelse onderzoek, maar dat daarmee niet zeker is dat het virus ook besmettelijk is. Aantonen van ‘levend’ (infectieus) virus is namelijk heel lastig.

Neemt niet weg dat het nodig is om maatregelen te nemen om problemen door HEV te voorkomen. Daartoe is het nodig dat varkensvlees en varkensvleesproducten voldoende lang worden verhit. Dat wil zeggen enkele minuten op een temperatuur van minimaal 71 graden.

Er zijn ook varkensvleesproducten als worst en paté die niet door de consument worden verhit. Zeker als er bij de bereiding hiervan dan onvoldoende verhit vlees en met name lever is gebruikt, is de kans op een HEV-besmetting aanwezig. In Frankrijk staat op dergelijke producten een waarschuwing. Dat zou volgens Van der Poel ook een idee zijn voor andere EU-landen. “Al zal dit wel nationaal geregeld moeten worden, de EU zal daar niet zomaar toe besluiten.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer