Weerstand+het+nieuwe+medicijn
Blog
©

Weerstand het nieuwe medicijn

Als sector gaan we met alle beperkingen die worden opgelegd een stevige tijd tegemoet. Afgelopen jaren heeft de sector het medicijnengebruik vrijwillig zeer ver teruggebracht. Met behulp van aangepast management, grondstofkwaliteiten in combinatie met toevoegingen zijn we in staat om varkens gezond te houden.

Afgelopen week kreeg ik het bericht binnen dat een aantal toevoegingen nu ook ter discussie staat. Is dit erg? Op korte termijn lastig, maar op langere termijn meestal niet. Als sector zoeken we overal een oplossing voor. Dit gaat niet vanzelf en vraagt om onderzoek en proeven. Varkenshouders staan hier misschien niet genoeg bij stil. Maar onderzoek is nodig om nieuwe invalshoeken te ontdekken en toe te passen.

Voor eenmanszaken en kleinere bedrijven is onderzoek niet zomaar haalbaar, gezien de complexiteit en financiële krapte om goed onderzoek te doen. Wij zijn al een tijd bezig om de weerstand van biggen, vleesvarkens en zeugen te verhogen door middel van grondstofkeuze en de juiste voertoepassing.
Maar als wij graan inkopen met weinig toxines, waar blijft dan het graan met die hoge toxinegehaltes?

Zo is het voor zeugenhouders noodzakelijk te weten welke voeropname de biggen in het kraamhok realiseren voor een betere weerstand en een goede gezondheid in het opfoktraject. Maar hoeveel zeugenhouders weten dit? Koester daarom de bedrijven die tijd en geld in onderzoek steken! Zij zorgen ervoor dat de motor van de sector blijft draaien.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer