Boeren+lenen+veiligheidspakket+mestgassen
Nieuws
©

Boeren lenen veiligheidspakket mestgassen

Vanaf begin augustus kunnen Belgische veehouders zich verzekeren van gedegen beschermingsmaterieel voordat zij aan de gang gaan in een omgeving met mestgassen. De boeren kunnen op zes locaties in West-Vlaanderen terecht voor het lenen van een veiligheidspakket mestgassen. Dit is een complete  uitrusting met ‘levensreddende’ materialen.

Het mixen en verpompen van mest of het inspecteren van mestopslagen of –kelders kan grote risico’s voor mens en dier opleveren. Het gevaar van mestgassen ligt op de loer, maar dat wordt toch nog vaak onderschat. Daarom gebeuren er nog steeds ongevallen, soms met fatale afloop.

Het te lenen veiligheidpakket bestaat uit een persluchttoestel met longautomaat, masker en composiet fles en een harnas met levenslijn. Deze 'lijn' doet dienst als reddingtouw voor personen die afdalen in een mestopslag en dient om in contact te blijven met een persoon die ‘bovengronds’ de wacht houdt. Tenslotte kunnen de veehouders ook een gasmeter lenen om de gehalten aan zuurstof en zwavelwaterstof (H2S) in de gaten te houden. Het alarm gaat af als de gehalten te hoog (H2S) of te laag (O2) zijn en als er explosiegevaar dreigt. Met een vlotter en pomp op de gasmeter kunnen veehouders staand op de roosters mestgassen meten in de putten.

Opleiding noodzaak
Het materieel wordt alleen uitgeleend aan veehouders die vooraf een opleiding hebben gevolgd bij de zes uitleendepots (brandweerkazernes). Tijdens die gratis twee uur durende opleiding worden veehouders gewezen op de concrete gevaren van mestgassen en leren ze de juiste werkwijze voor het veilig gebruiken van de beschermingsmaterialen. Om het half jaar worden nieuwe opleidingsmomenten georganiseerd. Zo’n 150 veehouders hebben die opleiding gevolgd en zijn in het bezit van een certificaat.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer