KDV+blikt+terug+en+vooral+vooruit
Nieuws
©

KDV blikt terug en vooral vooruit

Transparant zijn en op gezette tijden communiceren zijn sterke punten van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). Het publiceren van het jaarrapport 2016 is een voorbeeld daarvan. In dat jaar heeft KDV zich sterk gefocust op het terugdringen van antibioticagebruik op de boerderij. Veel van de KDV-varkenshouders gebruiken nog nauwelijks antibiotica omdat ze de diergezondheid goed op orde hebben. Beter dan hun collega-varkenshouders als dat vergeleken wordt met de gemiddelde dierdagdoseringen bij zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens (cijfers over 2015). Bij KDV-zeugen werd bijna 40 procent minder antibiotica ingezet in vergelijking het Nederlands gemiddelde (SDA-rapport over 2015). Bij gespeende biggen gebruikten KDV-varkenshouders gemiddeld 56 procent minder en bij vleesvarkens bijna een kwart minder.

Dat was ook de reden voor KDV om in 2016 varkensvlees met een Antibioticavrij Leven Garantie (onder het keurmerk KDV+) te introduceren. Vlees met dit keurmerk is van varkens die hun leven lang gegarandeerd nooit behandeld zijn met enige vorm van antibiotica. Daarom heeft KDV in 2016 veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van een goed borgingsproces om in 2017 het vlees met een Antibioticavrij Leven Garantie in de markt kunnen zetten.

Ook zal dit bijzondere keurmerk onder de aandacht gebracht worden bij buitenlandse klanten. De meeste interesse voor varkensvlees met een Antibioticavrij Leven Garantie lijkt te komen uit Scandinavië, Noord Amerika en Azië. Welke landen, welke behoeftes hebben brengt KDV planmatig in beeld.

Lees hier het KDV-jaarverslag_2016.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer