Varkenssector+koploper+integraal+duurzaam
Nieuws
©

Varkenssector koploper integraal duurzaam

De varkenshouderij is koploper in het integraal duurzaam houden van dieren. Per 1 januari 2017 werd 38,8 procent van alle varkens in Nederland in duurzame stallen gehouden. In de pluimveehouderij ligt het percentage duurzaam gehouden (vlees-)kippen op 35,9 procent. Worden alle op dat moment in aan- of verbouw zijnde integraal duurzame stallen meegeteld, dan komen beide sectoren uit op 41 procent van alle dieren in zulke stallen.

Het percentage integraal duurzame stallen ligt in de varkenshouderij op 27 procent. Hiermee voldoet de sector ruimschoots aan de ambitie van het ministerie van Economische Zaken: 14 procent integraal duurzame stallen voor rundvee, varkens en pluimvee in 2016. Dat blijkt uit de Monitor integraal duurzame stallen over 2016. Deze heeft EZ-staatssecretaris Van Dam naar de Tweede Kamer gestuurd.
De monitoring is gebaseerd op de categorieën Biologisch, Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV), Milieukeur, Investeringsregeling Integraal Duurzame Stallen en Houderijsystemen (RLS), Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) en Beter Leven-keurmerk.

Meeste MDV-stallen
In Nederland staan in totaal 16.550 varkensstallen met 12.366.000 varkensplaatsen. Daarvan zijn er 2.166 MDV-stallen met in totaal 2,45 miljoen varkensplaatsen. Begin 2017 waren 162 MDV-stallen in aanbouw die goed zijn voor 221.000 varkensplaatsen. Hiermee is de Maatlat Duurzame Veehouderij de meest voorkomende duurzame huisvestingsvorm in de varkenssector.
Beter Leven betreft 1.688 stallen met in totaal 1,95 miljoen plaatsen. KDV 700 stallen met in totaal 0,77 miljoen varkensplaatsen. Varkensstallen met Milieukeur zijn er niet meer omdat die ‘Beter Leven’ zijn geworden. Verder zijn er 94 RLS-varkensstalen met in totaal 86.000 varkensplaatsen. Het aantal stallen in biologische sector komt eind 2016 uit op 333 stuks (95.000 varkensplaatsen).

Ontwikkeling
In 2010 waren er slechts 3,6 procent van alle varkensstallen integraal duurzaam. Drie jaar later was het percentage integraal duurzame varkensstallen in Nederland al fors toegenomen naar 17,6 procent. In die stallen werden toen 26,2 procent van de varkens in Nederland duurzaam gehouden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer