Praktijkonderzoek+luchtwassers
Nieuws
©

Praktijkonderzoek luchtwassers

De komende tijd zullen er in de praktijk metingen worden uitgevoerd naar de uitstoot van luchtwassers. Een steekproef met 50 luchtwassers moet aangeven of er een verschil is tussen de geurreductie in de praktijk en volgens de cijfers op papier. Ieder bedrijf met een luchtwasser of biofilter kan voor deze steekproef worden uitgekozen.

Het onderzoek gebeurt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het is volgens een woordvoerder van belang voor de evaluatie van de geurregelgeving. "Na het onderzoek is bekend hoeveel geur deze systemen filteren en is dat niet meer alleen gebaseerd op berekeningen. De bedrijven voor de steekproef worden 'at random' gekozen. Ieder bedrijf kan de komende periode dus te maken krijgen met de vraag om mee te werken aan het onderzoek uit te voeren, net als bijvoorbeeld de gemeente langs kan komen om de luchtwasser te controleren."

Bij de evaluatie van de Wet geurhinder en veehouderij kwamen twijfels naar boven of  luchtwassers en biolfilters de opgegeven rendementen van 70 tot 85 procent geurreductie wel behalen. Als reden werd daarbij onder andere aangevoerd dat de installaties technisch niet goed zouden functioneren. De meeste twijfel is er bij gecombineerde luchtwassers. Die zouden een reductie van minimaal 70 procent voor ammoniak, geur en fijn stof moeten behalen.

Wageningen Livestock Research gaat de steekproef uitvoeren bij verschillende typen luchtwassers en biofilter. Daarbij wordt het verschil gemeten tussen de ingaande stallucht en de uitgaande lucht direct achter de luchtwasser. Dat gebeurt volgens een geldend meetprotocol. Er worden geen metingen gedaan in de omgeving van de luchtwasser, omdat de stallucht dan al is opgemengd met de buitenlucht. Ammoniak wordt indicatief gemeten. Dit gebeurt met behulp van gasdetectiebuisjes, die een indicatie geven van de ammoniakconcentratie op een specifiek moment.

In het najaar wordt dit onderzoek afgerond. Dan zal volgens de woordvoerder blijken of er mogelijk afwijkingen zijn en of dit dan gevolgen heeft voor het geurbeleid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer