Groei+verhogen+verbetert+balans+in+biggenplaatsen
Nieuws
©

Groei verhogen verbetert balans in biggenplaatsen

Schaalvergroting, meer varkens op een bedrijf, heeft onder meer geleid tot hogere gezondheidskosten. Voor het jaar 2000 lag dat rond de 20 euro per zeug per jaar. In 2010 waren die kosten al bijna verdrievoudigd tot 59 euro per zeug per jaar. In 2015 lag het gemiddelde voor Nederlandse bedrijven met zeugen op 78 euro per zeug. Met uitschieters tot wel 200 euro per zeug per jaar. “Het antibioticagebruik is  intussen flink gedaald, maar met name de vracht aan vaccinatiekosten is niet vol te houden voor varkenshouders.”

Dat stelde Mart Smolders, Europees divisiemanager Varkens bij MS Schippers vandaag (4 juli) tijdens de persbijeenkomst bij de nieuwe opfokafdelingen in de HyCare-stal in Bladel. “Het rendement is amper zichtbaar omdat de technische prestaties van de vleesvarkens niet sterk zijn verbeterd. De genetische groeipotentie van vleesvarkens wordt niet benut en dat geldt voor biggen eveneens. Bij zeugen is de potentie om meer biggen per jaar te produceren wel goed benut. Omdat de groei van de biggen niet is meegegaan, is ook de onbalans in biggenplaatsen op vermeerderingsbedrijven ontstaan.”

Een van de oplossingen om die onbalans wat weg te nemen is het verhogen van de groei. De groeipotentie van biggen en vleesvarkens sterk verbeteren betekent volgens Smolders terugkeren naar de basis: hygiëne, hygiëne en nog eens hygiëne. “Werk aan het verlagen van de infectiedruk en spaar vaccinaties uit. De mindset bij varkenshouders moet om, want het werken volgens onze HyCare-aanpak levert winst op.” Met gezond boerenverstand, kom je volgens Smolders al een heel eind. "Goede looplijnen, werken met écht schone handen en kledij en nadenken over hoe je omgaat met dode dieren. Daar hebben we protocollen voor ontwikkeld.”

Verder is een kwestie van goed reinigen en desinfecteren van een makkelijk schoon te maken omgeving (gecoate vloeren, paden en wanden waar varkens contact mee hebben), geen ongedierte in de stallen en schoon drinkwater al dan niet aangezuurd. Het coaten van bestaande stallen kost 20 tot 30 euro per vleesvarkensplaats en moet 10 jaar meegaan. “Dieren in HyCare-stallen groeien bijna een ons per dag meer dan vleesvarkens in gangbare stallen en ze zijn efficiënter met voer. En dat HyCare-succes trekken wij door naar de biggenopfok. Eerdere proeven wijzen uit dat een groeiverhoging van 60 gram per dag mogelijk kan zijn.”

Ook werd de HyCare Academy gepresenteerd. Mensen die volgens het HyCare-concept gaan werken, krijgen een gedegen opleiding bij het proefbedrijf van MS Schippers. Het veranderen van het gedrag van de varkenshouder is namelijk een kritische succesfactor. "Ook dat hebben we de afgelopen jaren geleerd."

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer