Regie+in+eigen+hand+houden
Achtergrond
©

Regie in eigen hand houden

Gaat een deur dicht, dan gaan andere deuren open. Dat ondervond Arjan Nijbroek (43) uit Enter ook. Jarenlang was hij ondernemend zeugenhouder, maar door omstandigheden heeft hij moeten besluiten zijn bedrijf met duizend zeugen te stoppen. Het doorhakken van die lastige knoop gebeurde begin 2016 en een half jaar later was het over en uit met het houden van zeugen en exporteren van biggen naar Duitsland.

Een belangrijke steun voor Nijbroek om het roer ook daadwerkelijk om te kunnen gooien was coach Paulien Hogenkamp. Samen met zijn vrouw Angela heeft Arjan een coachingstraject doorlopen. “Ik ben altijd zelfstandige geweest en ook Angela werkte de laatste 9 jaar volop mee op ons bedrijf”, zegt hij. “365 dagen per jaar aanpakken en verantwoordelijk zijn voor de dieren, het gezin met drie kinderen en het personeel. Stoppen met het varkensbedrijf heeft een impact voor ons hele gezin. Blijven zitten heeft geen zin, dus is iemand die je op een nieuwe levensweg kan helpen welkom.”

Coaching gaf Nijbroek een beter beeld van wat hij kon en wilde. “Het geeft overzicht en vergroot je inzicht. In combinatie met een positieve instelling blijkt de wereld aan je voeten te liggen en gaan er weer nieuwe deuren open.”

Duidelijk werd dat hij als ‘buitenmens’ een baan in de varkenshouderij ambieerde. Zijn sterke punten zitten in het denken in rendement voor de boer, kennis van de fokkerij en de praktijk. “Ik kreeg telefoontjes van varkenshouders die een bedrijfsleider nodig hadden, maar ook van een drankenhandel. Maar ik wilde de regie in eigen hand houden en niet te snel ergens anders induiken.”

Hij oriënteerde zich op de arbeidsmarkt en belde ook zelf naar diverse bedrijven. Maar bij de onafhankelijke K.I.-organisatie Preferent K.I. klikte het meteen. Na enkele gesprekken was de deal gesloten. Per 1 augustus 2016 kon hij in de buitendienst aan de slag voor het bedrijf uit Lierop. Inmiddels werkt hij alweer bijna een jaar voor de leverancier van berensperma in de regio Noord Nederland. “Het was natuurlijk even wennen aan een werkweek van 40 uur en weekenden vrij. Maar het is een mooi vak waarin ik veel vrijheid ervaar en veel leuke contacten opdoe.”

Angela heeft haar draai buitenshuis ook gevonden. Zij is ZZP-er en verricht onder andere receptiewerk. “Het mooie is dat zij inmiddels ook een opleiding is gestart. Ze heeft ontdekt dat ze agrarisch coach wil worden”, zegt Arjan. “Waar ik over tien jaar sta? Dat vind ik een lastige vraag. Twee jaar geleden had ik direct geantwoord: gepassioneerd zeugenhouder in Enter.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer