Natuurdak+verrijkt+op+meerdere+fronten
Nieuws
©

Natuurdak verrijkt op meerdere fronten

Livar heeft als eerste varkensbedrijf in Nederland een sedumdak op een vleesvarkensstal geplaatst. De vegetatie zorgt voor een natuurlijke isolatie van het dak. De varkens in de stal hebben graag een aangenaam klimaat; niet te koud, maar zeker ook niet te warm. Op de dikke laag substraat groeien grassen, kruiden en vetplantjes waardoor koude buiten wordt gehouden en in de zomer directe instraling van zonlicht wordt voorkomen. Bovendien heeft het natuurdak elk seizoen een andere kleur, waardoor het volgens Livar een échte aanwinst is voor het landschap.

De groendakprimeur is te zien bij de kloosterboerderij bij Abdij Lilbosch in Echt. Deze locatie is Livar's proeftuin voor nieuwe ontwikkelingen. Er worden onderzoeken uitgevoerd naar het nóg verder verbeteren van het dierenwelzijn en de diergezondheid en het optimaliseren van houderijsystemen. Ook worden daar innovaties op het gebied van smaak getest door Livar.

Met de sedumdak hebben niet alleen de Livar-varkens met drie Beter Leven-sterren een beter leven, maar ook vogels en insecten. Deze dieren gebruiken het natuurdak als voederplaats en aanvullend leefgebied. Het zorgt op deze manier voor extra biodiversiteit in de omgeving van de stal.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer