Algemeen+verbindend+verklaring+niet+werkbaar
Nieuws
©

Algemeen verbindend verklaring niet werkbaar

Collectieve voorschriften of heffingen voor onderzoek en innovatie door Producentenorganisaties zijn per 1 juli mogelijk. Minister Kamp van Economische Zaken heeft hiertoe de regeling aangepast. Dat biedt volgens de POV echter nog niet genoeg soelaas. Het ontbreekt de POV aan gegevens om ook daadwerkelijk heffingen op te kunnen leggen.

Tot nu toe was het verkrijgen van een algemeen verbindend verklaring (AVV) niet mogelijk als dit betrekking had op voorschriften of financiële bijdragen voor onderzoek en innovatie op grond van bestaande wetgeving. Hierdoor was er bijvoorbeeld geen AVV mogelijk voor onderzoek naar dierziekten en diergezondheid, omdat die mogelijkheid er al was in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Bij de aanpak van ziekten ligt de verantwoordelijkheid echter bij het agrarisch bedrijfsleven en dan is er wel extra onderzoek nodig, meldt de toelichting op het besluit van de Minister. Financiering van dit onderzoek via een AVV door een producentenorganisatie kan daarom nuttig zijn.

Theoretisch kan de POV nu met ingang van 1 juli een verzoek tot AVV van heffingen voor onderzoek indienen of vragen om een AVV voor bepaalde voorschriften met betrekking tot diergezondheid. In de praktijk zijn echter niet alle problemen zijn opgelost. "Integendeel", reageert POV-voorzitter Ingrid Jansen. "Tot op heden is de BO Akkerbouw (Brancheorganisatie) de enige sector die het wel gelukt is een AVV te krijgen, maar zij kunnen er niet mee uit de voeten omdat ze niet over de gegevens beschikken om daadwerkelijk heffingen op te leggen. Dit zou via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland - RVO - moeten worden geregeld. Zolang dit punt niet is beslecht met de overheid, is de AVV een papieren tijger en een wassen neus. De POV zal tot die tijd geen AVV indienen, hoewel er al geruime tijd een AVV gereed is om in te dienen.”

Verzoeken tot AVV zullen niet zonder meer worden ingewilligd meldt het Ministerie nog. De regel blijft overeind dat het AVV-verzoek voor een voorschrift of financiering doelmatig moet zijn en geen onevenredige inbreuk mag maken op de ondernemersvrijheid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer