Varkens+leven+op+twee+hoogten+in+Plato
Nieuws
©

Varkens leven op twee hoogten in Plato

Voor een innovatiecentrum als VIC Sterksel is het logisch dat afdelingen af en toe een metamorfose ondergaan. Bijzonder is de historie van de onder een zonnig gesternte op 17 mei geopende plateaustal voor 144 vleesvarkens. Tot enkele weken terug lagen er nog 100 vleesvarkens in de afdeling met een varkenstoilet. Voordat deze zogenaamde toiletstal werd gemaakt was de afdeling in gebruik als testafdeling voor het houden van vleesvarkens in hokken met plateaus.

De spiksplinternieuwe plateaustal is een demonstratieruimte van verschillende varianten. Dit is een geslaagd uitvloeisel van het project Plateau 2.0 (varkenshouders, stalinrichters, VIC Sterksel, Ministerie van EZ en de Dierenbescherming). Verhogingen in de lengte van of dwars op de controlegang. De plateaus hebben één ding gemeen: ze voldoen allemaal aan de systeemomschrijving Plateau 2.0. “De NVWA zal die omschrijving ook aan gaan houden in kader van handhaving”, gaf Henk van der Velde, beleidsmedewerker Dieren(welzijn) van het Ministerie van Economische Zaken te kennen. “In de beleidsregels van 2009 staat dat plateaus tot 2018 zijn toegestaan. Dit moet nog geschrapt worden. Mijn inzet is om de systeemomschrijving Plateau 2.0 op te nemen in de Gids van goede praktijken.”

De essentie is dat de oppervlakten van de begane grond en de verhoogde vloeren in een hok meegeteld worden als totaal leefoppervlak voor de varkens. Onderzoek toont namelijk aan dat 95 procent van de biggen en vleesvarkens gebruik maakt van de beide leefniveaus. Water en voer moeten daarom op de begane vloer beschikbaar zijn, op hoogte is optioneel. De trap vormt geen enkele belemmering mits die voldoet aan een aantal voorwaarden zoals de breedte, bescherming aan één zijde, grip en de plaatsingshoek. Bert van den Berg van de Dierenbescherming die al vanaf 2001 is betrokken bij de plateauontwikkeling: “De voordelen voor de varkens zijn heel duidelijk. Ze hebben extra keuzemogelijkheden om te rusten en vluchten en beschikken over meer ruimte om te exploreren. En een sterk punt van deze succesvolle innovatie is dat plateaus vanuit de praktijk in samenwerking met het bedrijfsleven en onderzoek is opgezet.”

Het realiseren van de plateaustal - tot Plato omgedoopt - is gebeurd in samenwerking met vier partners. Deze bedrijven maken ook deel uit van het ‘Partnership innovators van de varkenshouderij en varkensvleesketen’. Anita Hoofs (Wageningen Livestock Research en VIC Sterksel): "De perspectieven van plateaus zijn gunstig: varkenshouders kunnen de stalinhoud efficiënter gebruiken én hun varkens een beter dierenwelzijn geven."

Bekijk ook deze video en lees meer over de plateaustal 2.0.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer