Worstelen+met+betaling+extra+welzijn
Nieuws
©

Worstelen met betaling extra welzijn

Burgers zeggen wel dat ze willen betalen voor extra welzijn, maar of ze het ook doen is vers twee. Dat speelt niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland merkt varkenshoudster Gabriele Mörixmann. Ze vertelt er over in een reportage op de NDR-televisie.

In het nieuws wordt vaak gemeld dat burgers en consumenten meer aandacht willen voor het welzijn van de varkens. Als dat dan zo is, dan moeten we onze stal daar dan maar eens op aanpassen besloot de familie Mörixmann vier jaar geleden. De duizend vleesvarkens kunnen nu naar buiten. En binnen hebben ze naast de roostervloeren ook een ruimte met stro en ze krijgen veel speelmateriaal. De houderij en de extra arbeid is vergelijkbaar met de biologische normen, met als verschil dat de varkens geen biologisch voer krijgen.

Met alleen die aanpassing in de stallen was Mörixman er niet. Ze moest zoeken naar een slachterij die de varkens apart houdt, een vleesverwerker die ze apart verwerkt en een winkelier die het onder een welzijnslabel in het schap legt. Tenslotte moet er dan nog een consument zijn die er 20 tot 30 procent meer voor wil betalen. Een regulier varkenskotelet kost in Duitsland gemiddeld 4,70 euro. Een kotelet van de familie Mörixmann kost 7 euro per kilo, dat is dan ongeveer de helft van een biologische kotelet.

Mörixmann is optimistisch gestart en het is gelukt om het vlees apart in de winkel te krijgen, alhoewel er wel eens tijdelijk een kink in de kabel is geweest bij de verwerking. Of het toekomst heeft vraagt ze zich nu wel hardop af. Ze vreest dat het niet is vol te houden.  “We komen er niet met alleen de dure onderdelen als kotelet en filet. Ook de minder gewenste onderdelen moeten we afzetten. Dat kan alleen via vleeswaren, want een Duitse consument eet geen oren of poten. En afzet naar het buitenland levert niets extra, daar is dierenwelzijn meestal geen issue.”

De varkenshoudster weet nu niet hoe lang ze het nog vol kan houden. Mörixmann: “Het lijkt er op dat iedereen wel praat over meer dierenwelzijn en milieumaatregelen, maar of het voor de varkenshouder nog wat oplevert is kennelijk niet interessant. Als de afzet niet verbetert dreigt een faillissement voor ons bedrijf. Om dat te voorkomen zullen we de uitloop naar buiten en op het stro weer moeten afsluiten. Ook al is dat met pijn in mijn hart.”

Bekijk hier de video en het verslag.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer