Facebook
Blog
©

Facebook

Mijn vrouw is een natuurmens. Ze hanteert het jachtgeweer een stuk vaardiger als menige kerel en ze ziet het verschil tussen een valk en een buizerd op drie kilometer afstand. Ze heeft een rechtvaardige opvatting over de natuur, dieren en planten. En ze heeft een gruwelijke hekel aan braamstruiken. Al zo lang als wij getrouwd zijn en dus marchandeer ik niet met die opvatting, want dat zou weleens het einde kunnen zijn.

Laatst was zij in Valthermond, op weg naar kennissen. Ik kan niet uitleggen waar precies want Valthermond is lintbebouwing met een buitenaardse lengte. Vergeet niet te tanken, roep ik altijd voordat zij wegrijdt! Enfin, eenmaal te V. ziet zij een groep enorme varkens door een weiland schuifelen. Als zij later terugkomt passeert zij die plek weer, maar dan is het een akker. Goed bezig!, roept zij de dieren vanuit de auto toe!

Sindsdien eten wij -strijk en zet- sterrenvlees en kijkt mijn vrouw naar alle details op de etiketten, natuurlijk in de hoop ooit te lezen: Produced in Valthermond. Is tot op heden niet gebeurd. Wat wel is gebeurd: wij zijn samen naar de varkens gaan kijken. We zagen een stuk of acht zeugen met elk een hele schare biggen. Overal modder natuurlijk, poelen en vreetbakken die met heipalen zijn verankerd want als zo’n varken de kont tegen de krib zet, gebeuren er vreselijke dingen. Schrikdraad rondom. Het deerde mijn vrouw niet, ze vindt het prachtig, die zwartbehaarde beesten buiten!

Tijdens een workshop op de Groene Campus ontmoette ik Henk en Horry van Spekrijt. Horry denkt niet alleen transparant, ze is gewoon transparant. Over zichzelf, over Henk, over de varkens en wat zij samendoen. Ze zette dus leuke filmpjes uit het kraamhok op Facebook en Henk schrok zich kapot. Zowat tien duimpjes omlaag. Zie je wel, zei Henk, dat komt er nou van! Ja, lachte Horry, bijna duizend duimpjes omhoog want mensen vinden het prachtig wat jij doet Henk! Dat komt er nou van! Ik moest even aan mijn eigen vrouw denken. Die redeneert ook altijd zo verrekte scherp! (Als het om mij gaat).

Zie ook: hetSpekrijt.nl en op Facebook: Akkervarken

Hein Tunnissen
Journalist in Musselkanaal

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer