Vierde+optie+voor+castratie
Nieuws
©

Vierde optie voor castratie

Duitse varkenshouders pleiten voor lokale verdoving als vierde optie om het verbod van onverdoofd castreren in te kunnen vullen. Met alleen de drie bestaande opties: beren houden, immunocastratie en verdoofd kunnen niet alle varkenshouders uit de voeten.

Op een onlangs gehouden bijeenkomst van varkenshouders kwam de roep om een vierde optie duidelijk naar voren, bericht ISN de vereniging van Duitse varkenshouders. Duitsland heeft op dit moment als eis gesteld dat per 1 januari 2019 onverdoofd castreren verboden is. Als alternatieven zijn er dan het houden van beren, immunocastratie of het volledig verdoven van de biggen bij castreren. Ze gaan daarbij minder ver dan de Europese doelstelling om in 2018 helemaal te stoppen castreren.

Toch is het voor de Duitse varkenshouders nog niet genoeg. De drie methoden zijn volgens hen niet voldoende omdat ze niet in alle gevallen praktisch haalbaar zijn, of te duur. Ze vrezen dat biggen uit Nederland of Denemarken die goedkopere methoden van verdoven mogen gebruiken ervoor zorgen dat veel (kleine) zeugenhouders gedwongen stoppen. Ze willen daarom onderzoek naar een vierde optie. Dat is het lokaal verdoven met bijvoorbeeld lidocaïne. Dat is momenteel niet toegestaan. De varkenshouders roepen in de zogeheten ‘Herrieder Erklärung’ op tot meer onderzoek naar lokale verdoving. Die oproep is daarbij ook ondertekend door een aantal grote slachterijen. Het onderzoek moet leiden tot het toestaan van lokale verdoving als goedkope methode die de varkenshouder zelf kan toepassen.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer