Geen+problemen+met+cameratoezicht
Nieuws
©

Geen problemen met cameratoezicht

De varkenssector heeft geen problemen met cameratoezicht waar demissionair staatssecretaris Martijn van Dam om vraagt. Sterker nog het is er al bij Vion en Westfort. De COV streeft in de toekomstvisie ook naar cameratoezicht. NVV en LTO Varkenshouderij vinden elke verbetering van de transparantie positief.

Begin dit jaar was cameratoezicht in het nieuws omdat Frankrijk het per 2018 op de slachterijen gaat invoeren. In een reactie liet Vion toen al weten dat cameratoezicht binnen haar slachterijen gebruikelijk is. De NVWA-inspecteurs kunnen die beelden daarbij ook inzien mocht dat nodig zijn.

Op BNR-nieuwradio reageert COV-woordvoerder Dé van de Riet op de opmerking van Van Dam. Als eerste wil Van de Riet daarbij kwijt dat de NVWA geen reden ziet om extra te gaan controleren op de slachterijen. Er is immers al permanent toezicht van NVWA-inspecteurs op de slachterijen. En er worden in Nederland weinig afwijkingen van de regels geconstateerd. “Dat de NVWA vier procent afwijkingen constateert is heel wat anders dan vier procent misstanden”, zegt Van de Riet. “Fouten in de administratie zijn ook afwijkingen.”

“De COV is wel in overleg over extra preventiemaatregelen om het nog beter te doen”, meldt Van de Riet. In de toekomstvisie van de COV staat als een van die extra maatregelen cameratoezicht. Volgens de woordvoerder zijn alle slachterijen daar ook al mee bezig of denken er op zijn minst over na.

NVV en LTO Varkenshouderij zijn voor alle maatregelen die de transparantie in de sector verbeteren. In hun reactie op de opmerking van Van Dam laten ze weten dat consumenten er op moeten kunnen vertrouwen dat varkensvlees afkomstig is van dieren die een goed leven hebben gehad. Varkenshouders bieden daartoe al transparantie door de open dagen en tientallen zichtstallen verspreid over heel Nederland. De organisaties van de varkenshouders vinden dat de varkens ook bij het transport en in de slachterij tot het laatste moment waardig behandeld moeten worden.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer