Monovergisten+nauwelijks+optie
Nieuws
©

Monovergisten nauwelijks optie

De SDE-subsidieregeling monovergisting mest is niet alleen voor rundveehouders, maar ook beschikbaar voor varkenshouders. De regeling is echter niet snel interessant. Voor een gesloten varkensbedrijf van flinke omvang kan het misschien een optie zijn, zegt Jan Schellekens van Agrifirm Exlan.

Monovergisting van mest levert de hoogste gasopbrengst met vleesvarkensmest. De warmte die bij een WKK installatie vrijkomt is juist het gemakkelijkste inzetbaar op een zeugenbedrijf. Op een gesloten bedrijf zal mestvergisting daardoor wat sneller rendabel te maken zijn. De nieuwe SDE-regeling die momenteel van kracht wordt biedt daarbij een basisbedrag van 10,2 tot 12,5 cent per kWh, waar dan de stroomprijs nog vanaf moet.

Volgens Schellekens moet je echter toch wel naar een omvang van 10.000 kuub voordat de schaalvoordelen groot genoeg zijn en je met dit subsidiebedrag uit de voeten kunt. Dat betekent dus ruim 650 zeugen en 6500 vleesvarkensplaatsen. De installatie zal dan een forse investering vergen van zo ongeveer 500.000 euro. Waarbij het dan nog de vraag is of de installatie binnen het bouwblok van het bedrijf past.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer