Zon+en+zorgen
Nieuws
©

Zon en zorgen

Het eerste deel van 2017 ziet er gunstig uit voor zowel de prijzen van zowel de biggen als de vleesvarkens. Een krimpend aanbod is de reden. Maar of het tweede deel van het jaar ook zo 'zonnig' zal zijn is volgens de Rabobank nog niet helemaal helder. Dat hangt af van de ontwikkeling van de zeugenstapel in de EU en de constant stijgende productiviteit. Per gemiddelde Europese zeug komt elk jaar zo’n 55 kilo aan vlees erbij aan productiviteitsstijging. Om een gelijk aanbod van varkensvlees in de EU te houden zou de varkenshouderij jaarlijks met ongeveer 1,5 procent moeten krimpen (350.000 varkens). De positieve marktverwachting kan de zeugenstapel op Europees niveau mogelijk licht laten groeien. Extra vlees zal dan zorgen voor een prijsdruk. De inschatting is dat voerprijzen stabiel zullen blijven.

Op basis van deze inzichten verwacht de Rabobank gunstige voerwinsten in 2017. De zeugenhouderij kan uitkomen rond de 7090 euro per zeug (40 procent boven het langjarige gemiddelde. Voor de vleesvarkenshouderij rekent de bank op een 20 procent hogere voerwinst dan het langjarige gemiddeld van 76 euro per vleesvarken. In deze gunstige periode zullen varkenshouders hun reserves kunnen op bouwen. Maar het advies blijft om de toekomstige geldstromen in beeld te blijven brengen om bij te kunnen sturen als zich weer wat mindere tijdens aandienen.

Een zorg van de Rabobank is de toenemende druk op het structureel oplossen van het mestprobleem. Anders zullen hoge mestprijzen als een molensteen om de nek van de sector blijven hangen. Varkenshouders dienen actiever de samenwerking met andere ketenpartijen op te zoeken om mest beter tot waarde te kunnen brengen.

Lees het kwartaalbericht varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer