Einde+fosfaat%2Dregeling+valt+verkeerd
Nieuws
©

Einde fosfaat-regeling valt verkeerd

Het niet verlengen van de Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR-regeling) valt verkeerd bij NVV, LTO-varkenshouderij en de pluimveesector. Ze vragen EZ-staatssecretaris Martijn van Dam, die hier vooraf geen overleg over heeft gevoerd, dan ook om deze maatregel in te trekken.

Varkens- en  pluimveehouders die meedraaien in de POR-regeling hoefden bij de uitbreiding van hun bedrijf maar de helft van de benodigde dierrechten aan te kopen. Daarvoor in de plaats hadden ze dan wel de plicht om alle mest van hun bedrijf te verwerken en buiten Nederland af te zetten. Deze veehouders hebben dus hun nek uitgestoken om mestverwerking van de grond te krijgen. Want ze moesten ook echt alle mest verwerken. "Alleen mest scheiden en de dikke fractie exporteren is zeker niet genoeg", weet Jan Schellekens van Agrifirm Exlan.

Er zijn meerdere POR-regelingen geweest. De laatste keer dat varkenshouders zich konden inschrijven voor de POR-regeling was begin 2015. Die regeling had daarbij een looptijd tot eind december 2017, dat zou voldoende lang moeten zijn omdat er plannen waren om de varkensrechten per 1 januari 2018 te laten vervallen. "Bij eerdere POR-regelingen was de looptijd van de ontheffing van de varkensrechten tien jaar", weet Schellekens.

Het ziet er momenteel niet naar uit dat de varkensrechten per 2018 gaan vervallen. Door het niet verlengen van de POR-regeling moeten varkenshouders dan per 2018 dus alsnog rechten kopen voor de helft van uitbreiding, of ze moeten hun varkensstapel inkrimpen. Varkenshouders lijken al voor te sorteren op de aankoop of lease van varkensrechten. Schellekens heeft de afgelopen dagen al wat meer belangstelling gezien.

In totaal draaide het bij de POR-regeling van 2015 om 121.622 varkenseenheden (VE). Waarbij er voor een zeugenplaats 2,74 VE nodig zijn. Dit aantal varkenseenheden komt overeen met 900.000 kilo fosfaat. Voor de pluimveehouders gaat het om 600.000 kilo fosfaat. Ten tijde van de POR-regeling was deze ruimte voor uitbreiding van de fosfaatproductie er en bleef Nederland nog onder het fosfaatproductieplafond.

Naast de POR-regeling van 2015 zijn er ook nog oudere POR-regelingen. Of die oudere regelingen waarbij de looptijd van tien jaar nog niet is verlopen ook onder het besluit van Van Dam vallen is niet duidelijk. Het is niet bekend om hoeveel varkensrechten dit gaat.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer