Boeren+voor+morgen+pakken+uit
Nieuws
©

Boeren voor morgen pakken uit

Het innovatieve project ‘Boeren voor Morgen’ bij Helicon MBO-opleidingen is afgerond. Dat gebeurde op 1 februari bij de Groene Campus in Helmond. De vijftien leerlingen veehouderij van niveau 3 en 4 presenteerden hun ervaringen met het speciale leerproject. Dat deden ze voor een groep van ruim vijftig genodigden waaronder hun ouders, experts die hun kennis hebben ingebracht en docenten.

Als toekomstige boeren werden ze in 18 weken geconfronteerd met het thema ‘Transitie veehouderij’. Oftewel: Inzicht krijgen in de veranderende wereld en zaken die op hen afkomen als ze zelf als koeien-, varkens- en kippenhouder of houder van andere diersoorten aan de slag gaan. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen varieerden van persoonlijke ontwikkeling, pers en communicatie tot bedrijfsovername en financiering en ruimtelijke ontwikkeling. Een bijzondere mix van experts bracht de verdieping in die uiteenlopende onderwerpen aan. Naast Inbreng van de docenten werden externe deskundigen van bedrijven en overheden ingevlogen en vonden verschillende praktijkexcursies plaats.

Volgens projectorganisator Janneke Janssens van Varkens.nl en kennisverpakkers De Snuitgeverij, hebben de leerlingen een bijzonder traject doorlopen. “Het belangrijkste in mijn levensfase als student heb ik geleerd van al die verschillende mensen die ik ben tegengekomen. Het project ‘Boeren voor Morgen’ heeft jullie die uitgelezen kans geboden”, vertelde ze in haar openingswoord.

De conclusie na de verschillende presentaties van de leerlingen was dat iedereen wel iets opgepikt had van iedere sessie. Zo’n project is zeker voor herhaling vatbaar, lieten ze volmondig horen. Opvallend was dat de meesten ondanks het verdiepen in de veranderende omgeving waarin ze als toekomstig boeren moeten opereren, toch gefocust zijn op bedrijfsovername en kostprijsverlaging. Wel zien ze het belang in van een goede verstandhouding met hun buren.

Spiegel voorgehouden
Als uitsmijter van de afsluitingsbijeenkomst was Dick Veerman van Foodlog ingevlogen. Hij hield de leerlingen en alle aanwezigen een duidelijke spiegel voor. De Nederlandse landbouw produceert drie keer zo veel als Nederlanders consumeren en dat allemaal in een piepklein druk bevolkt land. Diverse ontwikkelingen zorgen ervoor dat exporteren steeds lastiger wordt, waardoor producten tegen dumpprijzen de grens over moeten. “Er zijn te veel varkens, koeien en kippen die we voeden met importen van nutriënten en we zitten ook nog met te veel mest. De helft van de veehouderij gaat verdwijnen, maar er zijn zeker ook kansen. Sluit je aan bij een keten en voldoe aan specificaties van supermarkten als Albert Heyn of Lidl. Lift mee op hun logistieke successen. Of zoek bijzondere niches, maar ga niet op dezelfde manier verder als nu.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer