Beter+Leven+over+de+grens
Nieuws
©

Beter Leven over de grens

De Dierenbescherming en de Duitse Tierschutzbund gaan op termijn elkaars label erkennen. Producten die onder het Beter Leven-keurmerk vallen, zijn dan automatisch gecertificeerd voor het Duitse label  ‘Für Mehr Tierschutz’.

Het gaat nog wel minimaal een jaar duren voordat de systemen van het Beter Leven-keurmerk en ‘Für Mehr Tierschutz’ goed op elkaar aansluiten en er sprake is van een automatische erkenning. Dat komt  volgens woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming onder andere omdat het Duitse systeem maar één of twee sterren kent en het Nederlandse systeem drie sterren. Specifiek voor varkens gelden er bijvoorbeeld andere eisen voor wat betreft de vloeren. In Duitsland is bij vleesvarkens nog volledig rooster toegestaan en in Nederland niet. Zo zijn er nog wel meer zaken die onderling moeten worden afgestemd. Vandaar ook dat het ministerie van Economische Zaken een subsidie van 260.000 euro heeft toegekend.

Het Duitse label ‘Für Mehr Tierschutz’ staat nog in de kinderschoenen. Zeker voor wat betreft de varkens. “Bij melkvee is men al wel een eind op weg”, zegt Dorland. “Maar bij varkens is er nog een weg te gaan.”

Tot het moment van de automatische onderlinge erkenning zijn er al wel mogelijkheden. Producten die aan de eisen van het andere label voldoen, kunnen over en weer worden erkend. Dorland: “Dat zal voor Nederlandse bedrijven gemakkelijker zijn dan voor Duitse bedrijven.”

In totaal (over alle sectoren heen) voldoen 1.600 bedrijven in Nederland aan de eisen van het Beter Leven-keurmerk. In Duitsland vallen momenteel 80 bedrijven onder het label ‘Für Mehr Tierschutz’.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer