Provinciaal+schouderklopje+voor+KDV
Nieuws
©

Provinciaal schouderklopje voor KDV

Deelnemers aan de Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) hebben via de initiatiefnemers Hans Verhoeven en Mark van den Eijnden een provinciaal schouderklopje ontvangen. Het tweetal kreeg van gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant de Agrofoodpluim januari 2017. KDV doet er volgens Spierings alles aan om duurzaamheid in de varkenshouderij te blijven verbeteren. “Dit soort ondernemers weet een beter leven voor varkens en winst voor het milieu te combineren met een goed renderend bedrijf. Zo zorgen ze ervoor dat veehouderij blijvend toekomst heeft in Brabant.”

Het samenwerkingsverband van varkensboeren, een slachterij, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, cateraars en retailers zoekt voortdurend naar logische, vaak relatief gemakkelijk te realiseren, verbeteringen. Innovatieve ideeën worden op haalbaarheid getest op de demo-boerderij De Hoeve en bij andere varkenshouders in de keten. Slaagt een proef dan wordt binnen de keten er een harde eis van gemaakt en dienen alle KDV-partners het binnen 1 tot 2 jaar hebben ingevoerd. Bedrijfscoaches helpen bij de doorontwikkeling van de individuele bedrijven.

Volgens Hans Verhoeven is diergezondheid een belangrijk onderdeel van dierenwelzijn. “Dat levert meteen economisch rendement op omdat gezonde dieren minder medische kosten met zich meebrengen.”
De Hoeve heeft de afgelopen jaren bewezen dat het mogelijk is om varkens antibioticavrij te houden. In het voorjaar van 2017 brengt KDV premium vlees op de markt; dat is afkomstig van varkens die gedurende hun hele leven gegarandeerd geen enkel antibioticum toegediend hebben gekregen. Volgens Distrifood zou dat 'antibioticavrije' varkensvlees met onderscheidende sticker bij de supermarkten van Hoogvliet, Plus en Vomar in de schappen komen te liggen.

De Hoeve investeert ook in energieneutraliteit. Een van de innovaties naast het gebruik van een houtkachel is de installatie van een monovergister. Varkensmest wordt omgezet in biogas, dat omgezet in elektriciteit en warmte dat op de eigen boerderij benut kan worden. Dit moet leiden tot een besparing op energiekosten.
Meer over KDV.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer