Innovatieprijs+voor+Ekovar+met+hun+Dijkstallen
Nieuws
©

Innovatieprijs voor Ekovar met hun Dijkstallen

De  familie Wennekers is tijdens de Biobeurs in Zwolle winnaar geworden van de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2017. Lida, Ruud, Jan en Francisca Wennekers runnen samen het biologisch varkensbedrijf Ekovar in het Noord-Hollandse Schagen. Bijzonderheden zijn onder meer hun ronde bouwblok en de realisatie van vier zogenaamde ‘Dijkstallen’ in 2016. In deze landschappelijk ingepaste stallen houden ze grote koppels biologische vleesvarkens. De aarden wal tegen de buitenmuur onttrekt de Dijkstallen met hellende daken aan de omgeving. De binnenruimte heeft veel volume, daglicht komt volop binnen en de er is volop stro voor de dieren om op te rusten en te spelen.  De overdekte buitenuitloop is voorzien een drinkgedeelte met mestruimte en een vreetgedeelte. De ruimte met droogvoerbakken is alleen toegankelijk via een automatische sorteerunit met weegschaal.

Volgens de Ekoland Innovatieprijs-jury realiseert Ekovar met de Dijkstal een goede leefruimte voor de varkens. Ook weten de Wennekers de varkenshouderij op een innovatieve manier te combineren met hun omgeving en weidevogelbeheer. Plas-dras gebieden, modderpoelen en weilanden met varkens in de polder met kronkelige dijken. Hiermee zijn ze uniek in Nederland, roemt de jury de ondernemende familie.

Lees ook dit artikel.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer