Trots op wie we zijn!

“Je hebt een brede kennis en bent kritisch op wat er geschreven wordt.” Met deze complimenteuze woorden werd ik benaderd om columnist te worden bij Varkens.nl. Ik voel me vereerd en wil dat graag doen. Met veel plezier wil ik mijn kijk op ons vakgebied met jullie delen. Eerst introduceer ik mezelf en daarna wil ik een belangrijk evenement voor 2017 op de agenda zetten.

Ik ben Jan van de Weem, 52 jaar, getrouwd met Germa (eveneens 52 jaar) en samen hebben we één dochter Maud van 23. Wij wonen in Wanroij (Noord-Brabant). Ruim twintig jaar rijd ik iedere dag op en neer naar mijn werk in Broekhuizenvorst. Ik ben bedrijfsleider op het vleesvarkensbedrijf van de familie Hermans. Mijn dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van de dieren, het plannen en uitvoeren van aan- en afvoer van varkens en de inkoop van grondstoffen en bijproducten om zelf brijvoeders samen te stellen.

Nu ik de kans toch krijg, wil ik deze eerste column benutten om in te gaan op de activiteiten van de sectorspecifieke studieclub waarvan ik ‘trots’ lid ben. Vleesvarkens studieclub Horst e.o. is één van de weinige studieclubs in Nederland die haar programma nog volledig richt op vleesvarkens. De club is opgericht in 1967. Dit jaar mogen wij ons 50-jarig jubileum vieren. Ironisch genoeg gaan deze festiviteiten ook gepaard met de laagste ledenstand sinds de oprichting. Ook wij ontkomen niet aan de krimp nu het aantal varkenshouders jaarlijks afneemt door schaalvergroting en de economische ontwikkelingen.

Toch blijft het voor ons een nobel streven, en volgens ons van échte meerwaarde, om een studieclub te blijven die zich uitsluitend richt op de vleesvarkenshouders. Wij zoeken dus bewust niet de combinatie met een zeugenhouderijstudieclub, ook al weten we niet welke ontwikkelingen ons de komende jaren staan te wachten. Zo lang als het kan zullen wij kritisch blijven over het bijstellen van dit streven. Ik besef mij dat het geen zin heeft om tegen windmolens te vechten, maar zolang het niet hard genoeg waait blijft er in mijn ogen hoop!

Bij deze wil ik alle vleesvarkenshouders in Noord-Limburg e.o. uitnodigen om dit jubileum met ons te vieren en/of om lid te worden. Natuurlijk wens ik iedereen een goed en gezond vleesvarkensjaar toe!

Jan van de Weem
Bedrijfsleider bij Hermans Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer