Niet+objectief
Blog
©

Niet objectief

Ik ben geen varkenshouder en ook geen boer. Ik heb geen groene vingers en ik ben geen lid van een actiegroep, laat staan van een politieke partij. Met een glas bier in de hand, mag ik graag met mijn vrouw op een bankje in onze tuin zitten. Dus enig gevoel voor de natuur kan mij niet worden ontzegd. Dan kijken we hoe de buurman Hempen (meer dan 120 koeien) met zijn New Holland-trekker met meer dan zestig km per uur het gemaaide gras in zijn opraapwagen slingert. Of we kijken de andere kant op en zien hoe zondagsboer Harm Buirs met zijn John Deere op de Dag des Heren tien hectare vol zet met pootaardappels. Of we kijken naar achteren en zien buurman Bart als een idiote Pool staan spuiten om de stallen schoon te krijgen waar vanaf morgen 90.000 kuikens nog zes weken te leven hebben.

Het is Groningen, de veenkoloniën. Zand en veen wisselen elkaar af. Dikke bomen en de horizon is ver. Wij gingen er 18 jaar geleden wonen en als wij voor Nova Zembla hadden gekozen, dan hadden onze vrienden en familieleden het een stuk minder eng gevonden. We zijn nog steeds niet ingeburgerd en als ik iemand spreek, maakt hij al snel een opmerking over mijn Brabantse tongval. Gelukkig hoort niemand dat als ik schrijf en dat is wat ik doe. Stukjes voor de boer en over de boer. Ik mag ze wel (nu glimlacht u nog), maar ik heb ook kritiek. Ik vind niet alles even goed wat u doet! Bepaald niet! Maar omdat ik een Brabander ben, kan ik wel veel vergoelijken. Of er een grapje over maken, zodat het niet zo erg is!

Van de andere kant sta ik er ook voor u. De burger, die nog geen koe van een paard kan onderscheiden, is een irritant geval dat u vaak in de weg zit. Kletsmajoors! Die verwarren het boerenbedrijf met een kinderboerderij waar de konijntjes ook nooit doodgaan omdat het kinderzieltje daar nu eenmaal niet tegen kan. Ik ben er ook om de Actiegroep de oren te wassen. Als er door één groep actievoerders, in één nacht in meerdere bedrijven wordt ingebroken, dan noem ik dat een misdrijf. Alleen al vanwege het gezondheidsrisico!

Kortom, ik ben journalist en ik bekijk dus de zaken van de onderkant. En natuurlijk niet objectief!  Want daar is geen fluit an! Ik ben uw spiegel!

Hein Tunnissen
Journalist in Musselkanaal

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer