Verdoofd+castreren+Duitsland
Nieuws
©

Verdoofd castreren Duitsland

Verdoofd castreren van beren valt duurder uit, dan immunocastratie en beren mesten. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse overheid. Die vindt dat al deze drie de alternatieven per 1 januari 2019 haalbaar zijn om onverdoofd castreren te verbieden. Daarmee wijkt Duitsland af van het Europese streven om castreren helemaal te verbieden.

Verdoofd castreren van beren valt duurder uit, dan immunocastratie en beren mesten. Dat blijkt uit een rapport van de Duitse overheid. Die vindt dat al deze drie de alternatieven per 1 januari 2019 haalbaar zijn om onverdoofd castreren te verbieden. Daarmee wijkt Duitsland af van het Europese streven om castreren helemaal te verbieden.

In eerste instantie ging de Duitse overheid ervan uit dat de meerkosten van castreren met verdoving ongeveer 5 euro per beerbig zouden zijn,  immunocastratie 10 euro zou kosten en voor beren mesten ongeveer 5 euro extra nodig was. Daarbij zou het deels om eenmalige kosten gaan en moesten de eventuele positieve effecten nog in mindering worden gebracht.

Uit de nieuwste gegevens blijkt volgens het rapport dat het anders uitvalt. Immunocastratie komt er goed vanaf, de meerkosten voor de varkenshouder zijn 3,50 tot 4 euro per beer. Die meerkosten zijn vervolgens grotendeels terug te verdienen door de besparing op de castratie en de betere technische resultaten van de varkens.

Het mesten van beren vergt mogelijk een investering in de voerinstallatie, maar brengt verder geen kosten met zich mee. In het slechtste geval zijn de kosten van beren mesten één euro per beer. In het beste geval levert het 9 euro per beer extra op.

Bij het verdoofd castreren is de variatie in kosten groot. Het loopt van 2,20 euro naar 6 euro per beer voor verdoven via inhalatie. De kosten van verdoven via een injectie liggen tussen 1,50 en 6,00 euro per beer. Die kosten kan de varkenshouder niet terugverdienen door betere resultaten, waardoor een hogere prijs nodig is. Al is het een voordeel dat de vleesvarkenshouder zijn management en stallen niet hoeft aan te passen.

Volgens de opstellers van het rapport is het nodig dat alle actoren in de markt (varkenshouder, slachterij, supermarkt en consument) alle drie de opties accepteren, zodat er voldoende flexibiliteit is en blijft om het verbod op onverdoofd castreren mogelijk te maken.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer