Zelfvoorzieningsgraad+China+daalt
Nieuws
©

Zelfvoorzieningsgraad China daalt

De komende jaren zal de zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees in China dalen. Dat blijkt volgens Robert Hoste van Wageningen Economic Research uit de data vanuit China. Mogelijk kan Europa hiervan profiteren.

De komende jaren zal de zelfvoorzieningsgraad voor varkensvlees in China dalen. Dat blijkt volgens Robert Hoste van Wageningen Economic Research uit de data vanuit China. Mogelijk kan Europa hiervan profiteren.

Volgens gegevens van de Chinese overheid daalt de zelfvoorzieningsgraad van 99 naar 95 procent in 2020. Of dat klopt is nog de vraag. Hoste: “De gegevens vanuit de Chinese overheid zijn niet altijd betrouwbaar. Maar een Chinese econoom bevestigt wel dat het die kant op gaat. En ook al is het maar de helft, dan nog biedt de dalende zelfvoorzieningsgraad kansen.”

De vraag is dan natuurlijk wie er van deze toenemende vraag vanuit China profiteert. De Amerikaanse varkenssector springt al op die markt in. De sterke dollar speelt hen echter nog wel parten, waardoor Europa tot nu toe kan profiteren. Daarnaast kunnen slachterijen niet zomaar naar China leveren, daartoe moeten ze eerst toestemming krijgen.

Een ander punt is dat de productie in Amerika momenteel erg hoog is, met als gevolg lage prijzen. Hoste verwacht dat hierdoor weer bedrijven gaan stoppen met varkens. “Er zijn zelfs sojaboeren geweest die varkens als neventak er bij namen. Als de opbrengst van varkens laag is, zullen die telers daar mogelijk weer mee stoppen.”

Of Europa en dan specifiek Nederland van de aantrekkende vraag kan profiteren is de vraag. De kostprijs van varkensvlees in Nederland is hoog geworden. Niet alleen door de mestkosten, maar ook door de voerkosten.

Voor de toekomst moet Nederland er volgens Hoste voor zorgen dat we een onderscheidend product hebben. “Met een toegevoegde waarde waar vraag naar komt in China.”

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer