Uitstel+wet+DBA
Blog
©

Uitstel wet DBA

Regelmatig krijg ik vragen over de mogelijkheden en risico’s van het inhuren van personeel (ZZP-er). Recentelijk is nieuwe wetgeving daarover uitgesteld. Er blijkt veel onrust te zijn onder zowel inhuurders als ZZP-ers.

De wet DBA (Deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is in het leven geroepen om voordat werkzaamheden aanvangen duidelijkheid te hebben voor zowel opdrachtnemer als opdrachtgever over de werkrelatie die er tussen hun geldt. Aanneming, loon, opdracht. Daarbij ligt de verantwoording voor afdracht van heffingen en premies niet langer bij de ZZP-er, maar ook bij de inlener als er achteraf geen sprake is van zelfstandigheid.

Het middel om deze duidelijkheid te onderbouwen zou de modelovereenkomst zijn, die vooraf ter goedkeuring voorgelegd kan worden aan de belastingdienst. Ook LTO-Nederland heeft daaraan bijgedragen met een goedgekeurde modelovereenkomst, welke in de praktijk ook wordt gebruikt. Het belangrijkste blijft wel dat er ook werkelijk gewerkt worden conform de afspraken in de modelovereenkomst, zodat feiten en omstandigheden volledig overeenkomen met de afspraken in de modelovereenkomst.

Er is momenteel teveel onduidelijkheid over de nieuwe wet, zodat invoering/effectuering van de wet in ieder geval wordt uitgesteld tot 2018. Echter de hele commotie rond invoering van deze wet heeft ertoe geleid, dat veel zelfstandigen zonder opdrachten zitten omdat bedrijven het niet meer aandurven om ZZP-ers in te huren, vanwege mogelijke naheffingen of boetes e.d.

De Belastingdienst zal dit jaar en komend jaar geen boetes uitdelen of naheffingen opleggen als er onbewust onjuistheden in modelovereenkomsten staan.

Let wel: Dit is geen vrijbrief; altijd moeten de feiten en omstandigheden in ogenschouw gehouden blijven worden waaruit blijkt dat er sprake is van zelfstandigheid. Houd hier rekening mee als u mensen inhuurt! Denk dan bijvoorbeeld aan zaken als: vervanging bij afwezigheid, afspraken over aanwezigheidstijden, debiteurenrisico, aantal opdrachtgevers, etc.

Jan van der Heijden
Adviseur AEC Uden

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer