Elke+dag+effici%C3%ABnter+willen+produceren
Achtergrond
©

Elke dag efficiënter willen produceren

Jaap de Wit (39) uit Oudewater is de derde Jaap de Wit op rij die actief is in de handel en het verwerken van varkens en vlees. Naast inkoopdirecteur bij Westfort vleesproducten is hij voorzitter van de Stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV). De Wit is fervent voorstander van het produceren van varkensvlees in ketens. “Alle varkensslachtingen vinden sinds eind oktober in IJsselstein plaats. Door die activiteit te concentreren op een plek kan het echte optimaliseren van de slachtlijn plaatsvinden.” Per uur kunnen tussen de 650 en 700 varkens geslacht worden. De huidige weekproductie is circa 42.000 slachtingen. “Maar als we meer uren gaan maken kan die weekcapaciteit verder omhoog. Dat zou de efficiëntie van onze slachterij verder verbeteren.”

Het in ketens produceren en verwerken van varkens moet volgens De Wit altijd efficiënter. Zo is het verplaatsen van de activiteiten van de uitsnijderij in Oudewater naar IJsselstein de volgens stap. En voor 2019 moeten er ook eigen vrieshuis op het complex erbij komen. “Elke schakel moet zo optimaal mogelijk presteren om blijvend waarde toe te voegen. Dit geldt voor ons maar ook voor de boeren en varkenshandelaren. Goede handelaren zijn onze ogen en oren bij de varkenshouders, denken mee, organiseren mede de aanvoerplanning en regelen het diertransport. Zo’n belangrijke schakel ertussenuit halen levert in mijn ogen niets extra’s op.”

In Nederland zal het produceren van varkensvlees steeds meer in vaste structuren plaatsvinden, meent De Wit. “Ook het aantal vraaggestuurde vleesconcepten zal groeien. Deze ontwikkeling gaat onverminderd door. Elke schakel heeft zeker op de lange termijn baat bij een continu proces hechte samenwerking en transparantie. Het gezamenlijke doel is om onderscheidende producten in het winkelschap te krijgen, waar elke partij in die productieketen trots op is.”
Binnen KDV lopen diverse projecten die inspelen op die toekomst. Het meest bijzondere is het varkensvlees met ‘Antibioticavrij leven garantie’ dat begin 2017 op de markt zal komen. Om deze belofte te borgen is elektronische dieridentificatie een must om behandelingen en andere zaken per dier nauwkeurig vast te kunnen leggen. “Het LeeO-systeem is een betrouwbaar en sluitend systeem met maximaal 2 procent verlies van oormerken”, zegt De Wit. “Omdat varkenshouders meer inzicht krijgen in individuele verschillen tussen vleesvarkens, kunnen de extra diergegevens zorgen voor meer rendement.”

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer