Duitse+biggenprijs+loopt+3+euro+terug
Blog
©

Duitse biggenprijs loopt 3 euro terug

Deze keer wil ik u meenemen in de noteringen voor biggen in Duitsland en de gevolgen voor het rendement van een zeugenbedrijf. De bijgevoegde grafiek schetst een bepaalde ontwikkeling die ik u niet wil onthouden. Er zijn twee biggennoteringen met elkaar vergeleken: Het gemiddelde over een jaar van een Duitse biggennotering: De Weser-Ems-roepprijs voor biggen van 25 kilo. Daarnaast is de  biggenprijs meegenomen van een referentiegroep met zeugenbedrijven.

hijden-grafiek

Wat valt mij op? De roepprijs van Weser-Ems was in de jaren 2010 tot en met 2013 gemiddeld circa 4 euro hoger dan die van de vaste groep zeugenbedrijven. Daarentegen is die gemiddelde Weser-Ems-notering in de periode van 2014 tot en met de eerste 9 maanden van dit jaar slechts 1 euro hoger.

Wat betekent dit voor bedrijven die hun biggen verkopen op de Weser-Ems prijs? Is deze ontwikkeling structureel? Heeft deze ontwikkeling van de Duitse biggenprijs te maken met export van vleesvarkensvlees uit Duitsland? Het is wel duidelijk dat zo’n grafiek veel vragen oproept.
Feit is wel dat het verschil met de referentiegroep 3 euro per big lager is geworden. Qua rendement scheelt dit circa 90 euro per zeug per jaar. Voor een bedrijf met 1.000 zeugen is dat een lagere opbrengst van 90.000 euro per jaar! Dit lagere rendement herken ik helaas ook bij bepaalde zeugenbedrijven als ik de financiële cijfers analyseer.

Deze ongewenste marktprijsontwikkeling is bij sommige zeugenbedrijven niet voorzien, zeker niet bij bedrijven die biggen produceren voor de Duitse afzetmarkt. Of deze ontwikkeling structureel is, kan niemand met zekerheid stellen. Maar door bewust te zijn van de ontwikkeling van die Duitse notering, kunt u met het maken van afspraken wel invloed uitoefenen op uw toekomstig rendement.

Erik van der Hijden
Eigenaar Farm Advies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer