Slagers+tussen+de+varkens
Blog
©

Slagers tussen de varkens

Onlangs kregen we 22 slagers op bezoek. Zij waren op reis door de keten om zo inzicht te krijgen in het ketenproces. Die slagers betrekken het vlees van grossier Tiebenvlees die het inkoopt  bij Westfort. Westfort heeft met haar partners Keten Duurzaam varkensvlees opgezet en u raadt het al: Binnen dat concept leveren wij onze varkens.

Een van onze eerste vragen was: Wie van jullie is de laatste vijf jaar in een varkensstal geweest? Een lange stilte volgde en geen enkele vinger ging de lucht in. Nou ja, er was één opmerking: Of we niet konden vragen 'de laatste 10 jaar'. Dat is veel te lang terug in de tijd. Er is in de varkenshouderij veel veranderd, dus is het volgens ons de hoogste tijd om weer eens echte varkens in de stallen te bekijken.

Onze stal is echter niet ingericht op het ontvangen van grote aantallen bezoekers.  Met een plattegrond op papier togen de slagers de stal in. Daarop stond wat een dekstal is en een dragende zeugenstal en wat kraamopfokhokken zijn. Maar ook een paar algemene vragen en een enkele maatschappelijke thema's. Op deze wijze komt de discussie vanzelf op gang en voorkom je dat de laatste mensen ons verhaal in de stal niet horen. Ze kunnen met die plattegrond zelf op ontdekkingstocht.

Als varkenshouders wilden we de slagers wat extra's meegeven. Wij beseffen dat zij 'ons varkensvlees' verkopen en zij goede informatie nodig hebben om hun klanten te woord te kunnen staan. Stel je voor dat de slagers zouden vertellen dat het varkensvlees niet lekker is en dat ze beter kip of rund zouden kunnen kopen? Laten we juist zuinig zijn op deze vakmensen.

Juist nu kregen we de kans om ze uit te leggen waarom we staarten couperen, waarom de zeugen in een kraambox staan en waarom ze rond het dekken ook in boxen staan. Met name de staarten was een hele discussie: Slachterij Westfort zag liefst varkens met 8 poten, 4 oren en 1 lange staart. De eerste twee punten kunnen we niet aanpassen, maar aan het laatste item wordt gewerkt. Dit is echter een lastig en complex traject.

Met veel nieuwe indrukken op zak vertrokken de enthousiaste slagers om hun reis door de keten te vervolgen. Wij kijken terug om een bijzondere ochtend. Want ook voor ons als varkenshouder is het goed om eens met een slager te spreken: Zij spelen een belangrijke rol bij de vierkantsverwaarding van het varken. Voor ons is zo'n actie voor herhaling vatbaar. Dus beste collega; schroom niet om ook zelf eens met een slager door uw stal te lopen. Er gaat een wereld voor u open.

Ruth van der Haar
Varkenshoudster

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer