Neuzen+moeten+dezelfde+kant+op
Blog
©

Neuzen moeten dezelfde kant op

Begin volgende week is het dan eindelijk zover. Vertegenwoordigers uit de melkveehouderij hebben aangekondigd dan bij elkaar te zullen komen in een zoektocht naar een oplossing voor de fosfaatproblematiek. Een oplossing die dringend nodig is omdat er een korting dreigt van 480.000 koeien als Nederland de derogatie verliest. Eenzelfde scenario als dat de varkenshouderij al 1998 heeft moeten doorstaan, dreigt nu voor de melkveehouders.

Zoals ik uit een persoonlijk gesprek met leden van het nitraatcomité heb begrepen, is de kans aanzienlijk groot dat de derogatie van Nederland in 2017 niet wordt verlengd. Uitstel van het fosfaatrechtensysteem, waarmee EZ-staatssecretaris Van Dam hoopt de problemen op te lossen, heeft die kans alleen maar verder vergroot.

Om nog aanspraak te kunnen maken op de derogatie zal het aantal runderen snel terug moeten worden gebracht. Op die manier werd eind jaren ´90 ook de fosfaatuitstoot van de varkenshouderij beperkt door VVD-minister Van Aartsen toen hij een korting doorvoerde van 10%. Het nut van de korting van toen, is in de afgelopen jaren bewezen. Sinds 1998 heeft Nederland geen grote maatregelen meer genomen om de uitstoot in de varkenshouderij terug te dringen.

In de melkveehouderij is het echter een ander verhaal. Juist het uitblijven van ingrijpende maatregelen is volgens het nitraatcomité van de Europese Commissie het grootste probleem. Het comité heeft mij laten weten verrast te zijn dat Nederland niets heeft gedaan om de fosfaatproblematiek in melkveehouderij aan te pakken ondanks eerdere signalen in 2002, 2014 en 2015.

Om de problemen aan te pakken is een korting van zeker 200.000 melkkoeien nodig. Hoe die krimp gaat worden gerealiseerd, zal door de boerenorganisaties moeten worden afgestemd. Eén ding is zeker: de neuzen moeten dezelfde kant op komen te staan, anders verliest Nederland de derogatie.

Omdat niet vast staat dat de zuivelcoöperaties en de boerenorganisaties er de komende week uit gaan komen, heb ook ik een ronde tafel bijeenkomst in laten plannen. Tijdens die bijeenkomst in Brussel schuiven verschillende belanghebbenden uit de sector aan. Samen met hen wil ik op 8 december zoeken naar een geschikte oplossing voor de fosfaatproblematiek, tenzij er voor die tijd knopen worden doorgehakt.

Annie Schreijer Pierik
Europarlementarier

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer