Laaghangend+fruit
Blog
©

Laaghangend fruit

Het doorzien van uitbetalingssystemen bij vleesvarkens is een uitdaging op zich. Belangrijke deelvragen daarbij zijn: Wat is het ideale aflevergewicht en wat levert het op om te sturen op spek- en spierdikte? Voor AutoFom zijn deze vragen in principe dezelfde, alleen is de financiële impact vaak groter. Na jaren van puzzelen heb ik het eindelijk voor elkaar gekregen om de gewichten van de onderdelen op enkele honderdsten nauwkeurig te schatten op basis van gewicht, spek- en spierdikte.

Gemiddeld wordt met AutoFom bij de twee grootste slachterijen in Duitsland 1,005 indexpunten/kilo gehaald met beren en gelten. De 25% laagste bedrijven scoren 0,995 en de 25% hoogste zitten op 1,015. Optisch ligt het dicht bij elkaar, toch betekent dit een opbrengstverschil van ongeveer 3 euro per vleesvarken. En dat terwijl iedere vleesvarkenshouder roept dat hij 1,000 indexpunt scoort. Gek genoeg klopt dat ook nog wanneer je enigszins afrondt.

Waardoor ontstaan dan die verschillen? De oorzaak van de verschillen is tweeledig. Varkens dienen voldoende luxe te zijn en ze moeten op het juiste gewicht worden geleverd. Of de varkens luxe genoeg zijn dat laat zich het beste vertalen met de spek- en spierdiktes. Zo is <12 mm spek voor beren een mooie streefwaarde. Gelten mogen 0,7 mm meer spek hebben. Wat spierdikte betreft is >63 mm voor beren in orde en  voor gelten geldt >66 mm. Let wel: AutoFom spek- en spierwaardes zijn niet te vergelijken met waardes in Nederland.

Het juiste aflevergewicht is specifiek per slachterij en per sekse. In het algemeen kun je zeggen dat de meest luxe dieren (33%) tussen 85 en 98 kilo moeten worden geleverd en de minst luxe dieren (33%) tussen 92 en 105 kilo geslacht gewicht. Varkens die niet in de juiste gewichtsklasse worden geleverd kosten veel geld. Zorg daarom tevens voor weinig spreiding.

De laatste jaren zijn de voerwinsten landelijk gemiddeld 27 euro per vleesvarken. Na aftrek van 7 euro voor mestafzet blijft er nog 20 euro over. Dan is een verschil van 3 euro per stuk de moeite waard om na 120 dagen van zorg ook het afleveren goed te doen. Laat uw cijfers analyseren en laat u adviseren; dat is zelden voor niets! Laaghangend fruit....

Kasper Bekker
Accountmanager vleesvarkenshouderij bij Forfarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer