Grensoverschrijdend+resistentie%2Dproject+start
Nieuws
©

Grensoverschrijdend resistentie-project start

In de grensstreek tussen Nederland en Vlaanderen gaan de gezondheidssector en de veehouderij samen de strijd aan met antibioticaresistentie. Dit gebeurt binnen het i-4-1-Health-project.  In totaal gaan 26 Nederlandse en Vlaamse ziekenhuizen, publieke gezondheidsdiensten, huisartsen, dierenartsen, kennisinstellingen en bedrijven samen aan de slag. Het 3-jarige project start per 1-1-2017.

Project-eindverantwoordelijke Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda, legde het projectidee al in 2015 voor aan de Provincie-Noord-Brabant. Het doel is om veilige, doelmatige, betaalbare en toekomstbestendige zorg in het grensgebied te waarborgen. Ook willen ze innovatief ondernemerschap stimuleren. Grensoverschrijdende samenwerking is volgens de projectdeelnemers noodzakelijk omdat antibioticaresistente ziekteverwekkers niet stoppen bij de landsgrenzen. Bovendien kenmerkt het grensgebied zich volgens hen door een grensoverschrijdend zorggebruik en een intensieve veehouderij.

Resistentiebestrijding is noodzakelijk omdat het ontwikkelen van nieuwe antibiotica stagneert.  Ook moet het interdisciplinair aangepakt worden omdat ruim 60 procent van de infectieziekten bij de mens afkomstig zou zijn van dieren (bron NVWA 2014). Daarnaast voorspelt de Engelse overheid dat in 2050 meer mensen overlijden door resistentie dan door kanker en diabetes tezamen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het wereldeconomieforum (WEF) geven ook urgentie aan het beperken van resistentie.

Infectierisico’s, antibioticagebruik en genetische gegevens van bacteriën worden in kaart gebracht. Als er resistentie in bijvoorbeeld scholen, verpleeghuizen, ziekenhuizen of veehouderijen worden gevonden, hoe werkt dat dan door in de regio en verschillende domeinen. Het vaststellen, volgen en beheersen van specifieke resistentie zal via gebruiksvriendelijke applicaties inzichtelijk worden gemaakt.

Er zullen ontzettend veel data verzameld en gegenereerd worden. Zo zullen binnen i-4-1-Health zullen 15 veehouderijen in Nederland en Vlaanderen bemonsterd worden op het voorkomen van bepaalde kiemen en mogelijk aanwezige resistenties zoals die tegen colistine, vancomycine en ESBL’s.

Het project krijgt financiering van het EU-programma Interreg Vlaanderen-Nederland, goed voor in totaal 8,5 miljoen euro. Daarvan komt 3,6 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).
Lees meer over i-4-1-health.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer