Rendement+met+maatschappelijk+draagvlak
Blog
©

Rendement met maatschappelijk draagvlak

Komende jaren zal er volgens mij hard gewerkt moeten worden aan het maatschappelijk draagvlak van de varkenshouderij. Mede dankzij de inspanningen en het overleg tussen de overheid, de standsorganisaties en de POV is het draagvlak voor de varkenshouderij bij de beleidsmakers verbeterd. Onder meer door het presenteren van het Vitaliseringsplan aan de overheid. Het overleg dat Uri Rosenthal en Ingrid Jansen hebben gevoerd, is daarbij van cruciaal belang geweest. Maar het opzetten van een Vitaliseringsplan schept verwachtingen bij overheden waardoor de sector in actie zal moeten komen.

In een overleg met Jansen en Rosenthal tijdens een bijeenkomst van de Nevedi, werd gevraagd welke bijdrage de mengvoerindustrie kan leveren. De POV is qua organisatie in de huidige vorm vrij beperkt om het Vitaliseringsplan verder uit te werken en door te voeren. Daarnaast heeft de primaire varkenshouderij baat bij een goed georganiseerde sector, waarin we elkaar versterken.

Bij het creëren van draagvlak bij de samenleving hoort communicatie over de eenheid die we als ‘varkenshouderij’ vormen. Daarbij horen ook de projecten die we oppakken voor een gedragen renderende varkenshouderij. Het Vitaliseringsplan gaat echter met name over een beter rendement voor de varkenshouder. Geen probleem want daar hebben we allemaal baat bij. Maar net als in de varkenshouderij is het rendement bij de mengvoerproducenten ook niet altijd rooskleurig. Dit is af te leiden uit de overnames, fusies en samenwerkingen binnen onze branche in de afgelopen jaren.

De vraag blijft hoe de POV de communicatie naar de buitenwereld wil verzorgen om onze mooie varkenshouderij met 'Het Holland Varken' te promoten. Een renderende varkenshouderij kan alleen bestaan als er maatschappelijk draagvlak is. Laten we daar samen aan werken.

Rudy van den Heuvel
Verkoopleider Sector Varkens De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer