Duurzaam+vlees+ook+naar+horeca
Nieuws
©

Duurzaam vlees ook naar horeca

Voor een nog betere vierkantsverwaarding is het van belang dat restaurants, catering, evenementen en andere food servicebedrijven ook duurzaam geproduceerd vlees op de kaart zetten. Daartoe gaat MeatNL zorgen voor een goede systematiek voor borging en vraag en aanbod bij elkaar brengen, meldt ketenmanager Maurits Steverink.

Om al het vlees van een varken goed tot waarde te brengen is de Nederlandse markt alleen veel te klein. Dat geldt ook voor de verwaarding van duurzaam geproduceerde varkens. De eerste stap is hierbij volgens Steverink al gezet, doordat de vleeswaren in het supermarktschap al afkomstig zijn van duurzaam geproduceerd (varkens)vlees. “Volgende stap is de food-service erbij te betrekken en de markt in Europa te bedienen.”

Om te zorgen dat de food-service bedrijven omschakelen naar duurzaam geproduceerd vlees is een goede borging nodig. Steverink: “Omdat het in de horeca om relatief kleine hoeveelheden gaat, moeten we een systeem ontwikkelen dat niet veel tijd vergt en geen grote kosten met zich meebrengt, maar wel betrouwbaar is. Op de Horecava (vakbeurs voor Horeca) zullen we laten zien hoe we dat kunnen aanpakken. Doel is dat een restaurant vlees met bijvoorbeeld 1 Ster van het Beter Leven op de menukaart kan zetten en dat de consument hier ook zekerheid over krijgt.”

Daarnaast wil MeatNL zorgen voor het stroomlijnen van de dierenwelzijnseisen in de ons omringende landen, zodat duurzame producten gemakkelijker de grens over kunnen. “In Duitsland zijn ze ook druk bezig met dierenwelzijnseisen. Daar zijn ze momenteel wat actiever met varkens met lange staarten. Het is van belang dat we elkaar goed op de hoogte houden van deze ontwikkelingen. En dat we gebruik maken van de kennis en wetenschappelijke onderbouwing die we in Nederland al hebben.”

Een ander punt is dat naast dierenwelzijn het milieu ook veel aandacht krijgt. Momenteel is Meat NL daarom samen met de Dierenbescherming en Natuur en Milieu bezig met het inpassen van het milieu in de duurzame keurmerken.

Het Netwerk Meat NL moet de verduurzaming in de varkens-, kalf-, rund- en pluimveevleesketens ondersteunen. Het vormt een loket voor kennisdeling en advisering en moet zorgen voor het oplossen van knelpunten. De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij slaand hiertoe de handen ineen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van LTO Nederland, de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie FNLI, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties Veneca en Koninklijke Horeca Nederland. De Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij is een samenwerkingsverband van de LTO, de Centrale Organisatie Vlees COV, De Dierenbescherming, Stichting Natuur en Milieu, Nederlandse Vereniging Diervoederproducenten Nevedi, de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO, Rabobank Nederland, het ministerie van Economische Zaken, het Interprovinciaal Overleg IPO en het Groen Kennisnet.

 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
Meer weer