Verwerkingspercentages+bevriezen
Nieuws
©

Verwerkingspercentages bevriezen

Er zijn allerhande regels op komst die invloed hebben op de mestmarkt (Wet Dieraantallen en fosfaatrechten melkvee). Daarom moet het verplichte percentage mestverwerking in 2017 op hetzelfde niveau blijven, vinden NVV en de veehouderijsectoren van LTO Nederland eensgezind.

Er zijn allerhande regels op komst die invloed hebben op de mestmarkt (Wet Dieraantallen en fosfaatrechten melkvee). Daarom moet het verplichte percentage mestverwerking in 2017 op hetzelfde niveau blijven, vinden NVV en de veehouderijsectoren van LTO Nederland eensgezind.

Er zijn een aantal tegenstrijdigheden op het gebied van mestverwerking. Aan de ene kant is de verwerkingscapaciteit in de verschillende regio’s nog niet voldoende. Aan de andere kant zijn er diverse installaties die hun capaciteit niet of slechts gedeeltelijk kunnen gebruiken. Dat komt onder andere omdat gemeenten en provincies niet altijd gemakkelijk om de vergunningen af te geven volgens Maarten Leseman, in dit geval woordvoerder namens LTO. “Dat gaat soms om kleine dingen in de vergunningaanvraag, maar ook discussies over de dieraantallen spelen een rol. Procedures lopen hierdoor traag.”

Aan de andere kant vinden NVV en LTO dat het nodig is dat de mestverwerking opschaalt naar een volgende generatie. Alleen scheiden van dik en dun is volgens Leseman niet voldoende. “Het is nodig een eindproduct te maken dat de klant vraagt. Dat zal voor export naar het buitenland meestal een vergaand verwerkt product zijn. Maar ook voor afzet binnen Nederland zullen we mest steeds vaker moeten bewerken om goed te voldoen aan de vraag van de klant.”

Volgend jaar moet er daarom eerst alle regels rondom mest duidelijk worden. Ook duidelijkheid rondom de inzet van mineralenconcentraten als kunstmestvervanger hoort daarbij. Pas daarna is het volgens Leseman duidelijk welke verwerkingspercentages nodig zijn.  Op voorhand verhogen van de verplichte verwerkingspercentages in 2017 zou voor veel onrust op de mestmarkt kunnen zorgen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer